CORAXOV KUTAK: Merkelova ljuta na Vučića, o "Rio Tintu" je riječ

Njemačka kancelarka na zalasku karijere posjetila je predsjednika Srbije.

llustracija: CORAX/Danas

  • Kultura

  • 28. Sep. 2021  28. Sep. 2021

  • 0

Njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung piše o višestrukoj zainteresovanosti za litijumska nalazišta u Srbiji, prenio je Deutsche Welle prije pet dana.

List najprije podsjeća na nedavnu posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu i njenu izjavu na konferenciji za novinare da je Njemačka takođe zainteresovana za zalihe litijuma u Srbiji.

One su otkrivene 2004, a njihov potencijalni ekonomski značaj je od tada stalno rastao. U tekstu se ukazuje da trenutno prednost nemaju kineske kompanije, već australijsko-britanski gigant Rio Tinto.

Agencija Bloomberg, specijalizovana za informacije iz privrede, izvijestila je još 2019. da bi se u Srbiji moglo raditi o najvećim zalihama u Evropi, pišući u ratobornom tonu o „novom evropskom frontu u ekonomskom boju sa Azijom“.

Autor teksta podsjeća da je Angela Merkel u Beogradu izrazila „zabrinutost“ za to hoće li u slučaju eksploatacije litijuma uvijek biti zadržani ekološki standardi zaštite, te da je Vučićev odgovor bio da će biti primijenjeni „najviši evropski i svjetski standardi", dodavši da je na prvom mjestu zaštita stanovništva.

Ovako kompletnu situaciju vidi Predrag Koraksić.

(D. B.) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...