BURNO U „OTVORENOM“: Žarko Korać optužio Vučića da je proizveo krizu na Kosovu, a Ruse da su na granici napravili skandal!

Posljednjih deset godina svako ko vozilom ulazi u Srbiju s Kosova, mora skinuti kosovske registarske pločice i zamijeniti ih probnima koje stoje oko 5 eura. Prije devet dana Kosovo je počelo primjenjivati istu mjeru za vozače iz Srbije, što je zaoštrilo odnose dviju država.

  • Regija

  • 29. Sep. 2021  

  • 0

- Iskustvo svega što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije upozorava nas da trebamo biti jako oprezni, kazao je Žarko Korać, bivši potpredsjednik srbijanske vlade u mandatu Zorana Đinđića, u emisiji HTV-a Otvoreno.

 - Nikada ne bih mogao reći da je to sve jedna politička igra koja će se završiti nekakvim kompromisom, rekao je Korać i dodao da se prije pet godina u Bruxellesu razgovaralo o registarskim tablicama.

- Aleksandar Vučić je potpisao da je to jedno privremeno rješenje, da vozila s Kosova ne mogu kroz Srbiju prolaziti sa svojim tablicama, već moraju imati te privremene tablice Srbije, napominje Korać.

- Potpisao je da će nakon pet godina doći do sporazuma. A pet godina je isteklo. Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je jedino rješenje da se vozilima iz Srbije počnu stavljati privremene tablice ili da vozila i jedne i druge države mogu slobodno prolaziti bez ikakvih graničnih formalnosti.

Paradoks je da je ovu krizu proizveo sam Vučić. On je to vješto okrenuo i rekao da Kosovo nije provelo druge odredbe Briselskog sporazuma. To je tačno, ali stvarno ne vidim nijedan razlog zašto se ovo ne bi moglo riješiti na najjednostavniji mogući način, a to je da vozilo s kosovskim tablicama prolazi kroz Srbiju. U nekom drugom univerzumu, gdje su racionalni ljudi, Srbija bi od toga imala koristi. Mnoga vozila s Kosova samo prolaze kroz Srbiju jer Kosovo ima mnogo radnika koji rade u zapadnoj Evropi. Oni bi kupovali gorivo, plaćali cestarinu, neku ekonomsku malu korist Srbija bi sigurno imala. Centralni problem je Vučić, koji se na trećem prostoru pojavljuje kao zaštitnik ugroženih Srba. Naravno, ne ograđuje se od Milorada Dodika, nijednom riječju. U Crnoj Gori, preko Srpske pravoslavne crkve, otvorila se ogromna kriza. A sada se pojavljuje i Kosovo. Zanima me kada će Vučić prestati proizvoditi krize, koje njega trebaju pokazati kao nekakvog lidera Srba, makar u ovim okolnim područjima. Ovo je dugoročno jedna vrlo opasna igra. Ona se tiče toga da njega žele ustoličiti, što on i sam isto želi, kao nekakvog lidera nekog imaginarnog "srpskog sveta" koje je potpuno nejasno šta bi zapravo predstavljalo. Jasno je da proizvodnjom kriza u susjedstvu ili podrškom tim krizama, on žele sebe promovirati kao velikog zaštitnika i lidera Srba. Pod drugim okolnostima, u drugom vremenu, moram reći da me donekle podsjeća na Slobodana Miloševića, rekao je Korać.

Odgovarajući na pitanje o tome kakvi su ruski interesi u svemu, Korać je kazao da je ruski veleposlanik bio na granici s Kosovom.

- To je evidentan skandal. Nije bio niti jedan drugi neki ambasador neke druge države ondje. To je uz izjave ruskog ministra vanjskih poslova jako velika podrška Vučiću. Oni govore neprekidno da je ovu krizu proizvelo Kosovo. Da nema kriza, teško da bi Rusija bila prisutna u regiji, a prije svega u Srbiji. Ako ga već sama nije proizvela, Rusija potiče sukob. Ponašanje Rusije u ovom slučaju je jasno i javno. Oni kažu: krizu je napravilo Kosovo, a sve jedinice se moraju povući, rekao je Korać.

Smatra da s postojećom strankom na vlasti u Srbiji nema budućnosti.

- Imamo čovjeka koji se postepeno otvoreno vraća na onu politiku koju je 10 godina zastupao. On je bio vrlo aktivni član Srpske radikalne stranke i generalni sekretar te stranke. Sve češće govori o ugroženosti srpskog naroda. Dakle, po njemu je srpski narod ugrožen u BiH, Crnoj Gori, na sjeveru Kosova, izjavio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...