KAKVA IZNENAĐENJA MATTHEW PALMER SPREMA U SARAJEVU: Pokušaj pomjeranja stvari s mrtve tačke...

Matthew Palmer, koji je u State Departmentu zadužen za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, danas dolazi u Sarajevo.

  • Mini market

  • 29. Sep. 2021  

  • 0

Kaže da je na “političarima iz Bosne i Hercegovine odgovornost na postizanju kompromisa i donošenju teških odluka”.

Palmer, koji je donedavno bio posebni izaslanik za Zapadni Balkan, kaže da bi, kada su izborne reforme u Bosni i Hercegovini u pitanju, Sjedinjene Američke Države “…željele vidjeti ograničene, ciljane promjene Ustava, koje bi uklonile etničke prefikse za izbor članova Predsjedništva i za Dom naroda u entitetu Federacija BiH”.

Sjedinjene Američke Države smatraju da se u Bosni i Hercegovini treba implementirati reforma izbornog zakona koja će osigurati veću transparentnost i odgovornost.

Palmer će razgovarati i o procesu biranja pojedinih članova Doma naroda, a ne misli mnogo vremena posvetiti odgovornosti i nadležnostima tog parlamentarnog tijela.

Fokus na dvije teme

Amerikanci bi mogli ponuditi bosanskohercegovačkim političkim liderima jedan paket prijedloga kojima je cilj pomaknuti politički zastoj s mrtve točke.

Fokus je na dvije teme – provedba odluke Europskog suda u slučaju Sejdić-Finci, kao i drugih presuda europskih sudova. Druga je tema – promovirati učinkovitost i pomicanje prema europskim integracijama.

Sjedinjene Američke Države su itekako svjesne problema koji koče reformu Izbornog zakona i nezadovoljstva hrvatskih političkih čelnika zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH bošnjačkim glasovima.

Američke diplomate, zadužene za Zapadni Balkan, razumiju taj problem u kontekstu – jedna zemlja, dva entiteta, tri konstituivna naroda, ali vjeruju da postoje načini da se problem riješi u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava.

Za sada bez sankcija

Pokušat će se predložiti takav modus vivendi koji bi pomirio te razlike uz pritisak na sugovornike iz  Bosne i Hercegovine da budu pragmatični kako bi se stvari pomakle.

Želi se ukloniti mogućnost diskriminacije u političkom sustavu Bosne i Hercegovine te osigurati da svi građani imaju priliku i glasati i biti birani, odnosno da budu kandidirani za određene funkcije.

Kako sada stvari stoje, sa sankcijama političkim liderima Matthew Palmer ne bi sada mahao, nego kada se okončaju američki napori. Ako ne bude postignut pomak, onda bi mogli vidjeti američke sankcije, piše "Al Jazeera".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...