TEGELTIJA SE PRAVDA: "Građani moraju znati...naša odluka nema veze s Christianom Schmidtom, radimo u korist RS-a"

Zaključci NSRS-a nisu prekršeni, a svi lideri političkih partija i vlasti RS-a bili su upoznati s ovim prije i niko nije imao ništa protiv

  • Mini market

  • 29. Sep. 2021  

  • 2

Nakon što je jučer jednoglasno usvojena Odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je rekao da bi neusvajanje ove odluke dovelo do velikih problema. Prije svega državne institucije bi bile u suficitu, a zatim bi i budžet RS-a bio opterećen sa dodatnih 70 miliona KM.

Osim toga, Tegeltija je dodao kako ministri iz RS-a, a ni on sam, nisu, niti će prekršiti zaključke NSRS-a te je rekao kako će se uvijek ponašati u skladu s njima. Donešena odluka je u interesu RS-a, navodi on, pri čemu su svi lideri političkih partija i vlasti RS-a bili upoznati s ovim prije i niko nije imao ništa protiv.

- Nedonošenje ove odluke bilo bi jako štetno po Republiku Srpsku. Građani moraju znati da će Republika Srpska u četvrtom kvartalu od svojih indirektnih poreza za finansiranje zajedničkih institucija izdvojiti oko 200 miliona KM. Od tog iznosa predviđeno je da se sa 70 miliona KM finansiraju plate i naknade zaposlenih koji dolaze iz Republike Srpske, pojasnio je Tegeltija.

On je ukazao da sve dok postoji ovakav sistem indirektnih poreza finansiranja zajedničkih institucija Srpska nema potrebe niti razloga da trpi štetu, odnosno da izdvaja dodatna sredstava iz svog budžeta kada je već Budžet Srpske uskraćen za iznos indirektnih poreza koji se uplaćuje u zajedničke institucije.

- Povezivanje ove odluke sa pismom koje smo dobili od Christiana Schmidta nema nikakve veze niti bilo šta zajedničko sa ovim. Na to pismo nismo ni reagovali niti smo željeli da reagujemo, jer je ono upućeno meni i zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara. Schmidt je u tom pismu nas samo pozvao da donesemo tu odluku. Naša odluka nema veze sa tim i da smo to željeli uraditi saopštili bi javnosti odmah, rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara je ponovio da je ovo odluka koja je usaglašena u Republici Srpskoj i da se o njoj već duže vremena razgovarala.

- Čekali smo kraj mjeseca da je potvrdimo jer smo svjesni koliku bi štetu nanijeli Republici Srpskoj njenim neusvajanjem, istakao je Tegeltija, piše Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...