IVO JOSIPOVIĆ, OTVORENO: “Od Dodikovog formiranja vojske RS nema ništa, Vučić je danas najozbiljniji generator nestabilnosti u regiji”

Josipović je dodao kako Hrvatska treba pomoći BiH, ali i da treba biti oprezna, jer je tanka linija između savjeta i miješanja u unutrašnje odnose druge zemlje.

  • Regija

  • 30. Sep. 2021  30. Sep. 2021

  • 3

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović komentarisao je stanje u Bosni i Hercegovini i političke prilike u Hrvatskoj.

Od najava lidera SNSD-a Milorada Dodika da će RS formirati svoju vojsku, te da će se taj entitet otcijepiti od BiH, neće biti ništa, tvrdi bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Međutim, on smatra da bi takve najave mogle izazvati nove sukobe, te da mogu dodatno destabilizirati ne samo BiH, nego i regiju.

"Kad bi se to dogodilo opet bi se preslagivala savezništva. Nadam se da za takav potez Dodik ne bi dobio podršku hrvatskih političara", istakao je Josipović.

Govoreći o podršci koju hrvatski političari u BiH daju Dodiku kazao je kako se radi o "normalnom" preslagivanju odnosno biranju saveznika.

"To je prirodno prelijevanje koje sa strane ne izgleda dosljedno, a nije ni najbolje mehanizam rješavanje odnosa", dodao je Josipović.

Govoreći o odnosu hrvatskih političara iz BiH i Hrvatske o članu Predsjedništva BiH Željki Komšiću, odnosno njihovo uporno odbijanje da prihvate njegov izbor u najviši izvršni organ države BiH, Josipović je kazao kako politički i pravni partner Republici Hrvatskoj trebaju biti institucije BiH. Dodao je kako Hrvatska treba pomoći BiH, ali i da treba biti oprezna, jer je tanka linija između savjeta i miješanja u unutrašnje odnose druge zemlje.

"Sve skupa na kraju nije bitno što mi ovdje mislimo o tome, nego što misle u BiH. Problem u BiH mogu samo oni riješiti. Sve te ideje da će netko sa strane riješiti probleme čarobnim štapićem su pogrešne. Jako mi je žao što izleda da ne mogu sami riješiti te probleme. Svaki narod u BiH ima svoje strahove koji se mogu razumjeti, kao i svoja očekivanja i ambicije. Dok oni sami ne nađu zajednički jezik, nema sreće", naglasio je Josipović.

U tom svjetlu komentarisao je i nedavni sastanak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, uz posredovanje bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića. Kazao je kako je svaki razgovor dobrodošao, te da je najgora stvar kada nema razgovora. 

"Ako iz tog razgovora izađe neka pozitiva, biću jako zadovoljan", napomenuo je Josipović.

U toku gostovanja osvrnuo se i na politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći za njega da je trenutno najveći generator sukoba na Balkanu. Osim toga, njegovu politiku stvaranja "srpskog sveta" Josipović je uporedio sa politikom Slobodana Miloševića "svi Srbi u jednoj državi".

"On će to obrazložiti interesima zemlje, naroda, ovoga, onoga, ali nije dobro. To je cijela filozofija koja zadire u druge države i koja izaziva zebnju. Nadam se da će u Srbiji s vremenom biti druga, drugačija politika, bez obzira tko je na čelu", naglasio je Josipović.

Govoreći o odnosima balkanskih zemalja sa EU, kazao je kako smatra da je "vlak stao" što se tiče proširenja EU. To je prema njegovom mišljenju nepravedno prema Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, koje su vrlo ozbiljno pristupile ispunjavanju postavljenih uslova, izjavio je Josipović za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...