OVO BI MOGLO ĐAJIĆA I ČAĐU DO ZATVORA DOVESTI: Istragom otkrivene zloupotrebe i kod direktora "Tehnogasa" i UKC-a

Izvor blizak istrazi, otkriva neke detalje u vezi sa nabavkom tehničkog kiseonika

  • Politika

  • 30. Sep. 2021  

  • 0

Pored velikih zloupotreba i činjenja niza krivičnih djela od strane direktora "TGT Tehnogas" Stanislava Čađe, otkrivene su i zloupotrebe i direktora UKC RS Vlade Đajića koji je zloupotrijebio svoj službeni položaj ili ovlašćenja kao odgovorno lice čineći niz velikih krivičnih djela, saznaje BN televizija.

Izvor blizak istrazi, otkriva neke detalje u vezi sa nabavkom tehničkog kiseonika, jer UKC nije nabavljao medicinski kiseonik-lijek, što je nevjerovatno ugrožavanje zdravlja i života pacijenata, a što se potpuno jasno vidi iz sljedeće tenderske dokumentacije.

Ta tenderska dokumentacija broj 01-10582-4/20 iz oktobra 2020. godine na osnovu koje je UKC RS proveo nabavku medicinskog i tehničkog gasa nije pripremljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i Uputstvom za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda.

alt

Iz Aneksa 15 Tehnička specifikacija je vidljivo 18 vrsta gasova koje UKC RS ima u planu da nabavi. U istom obrascu se nalaze i "tehnički" I "medicnski gasovi" (medicinski gas je lijek). Ako se uzme u obzir da se medicinski gas koristi kao lijek, odnosno da je lijek, i za prometovanje istog su neophodne "posebne dozvole" ovako grupisane robe nisu u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

Prilikom objave obavještenja o nabavci ugovorni organ je dužan da koristi brojčanu oznaku iz jedinstvenog riječnika javnih nabavki. U ovom slučaju UKS RS je koristio oznaku Gasovi- 24100000-5. Oznaka za medicinsku opremu, lijekove i proizvode za ličnu njegu je 33000000-0. Ovako grupisani gasovi nisu srodni i iste je trebalo razdvojiti u različite predmete nabavke.

alt

Takođe, u Aneksu 15 tenderske dokumentacije u obrascu postoji kolona u kojoj je ponuđač dužan da upiše broj potvrde iz Agencije za lijekove BIH za stavke koje su registrovane kao medicinski lijekovi u registar medicinskih lijekova BiH, što takođe upućuje na pogrešno grupisane predmete nabavke.

Tačkom 7.2.2. tenderske dokumentacije kao jedan od kvalifikacionih uslova predviđeno je da ponuđač posjeduje potvrdu kojom dokazuje pravo da obavlja profesionalnu djelatnost koja je u vezi sa predmetnom djelatnošću. Ako znamo da izabrani ponuđač nema dozvolu Agencije za lijekove BiH kojom se ovo parvo potvrđuje njegova ponuda je trebala biti kvalifikovana kao neprihvatljiva.

alt

U skladu sa članom 103. Zakona o javnim nabavkama BiH kao bitna povreda zakona se upravo smatra neusklađenost tenderske dokumentacije za zakonskim i podzakonskim aktima, koja je dovela do narušavanja osnovnih principa zakona i nezakonite dodjele ugovora.

alt

Kako saznajemo, postupajući specijalni tužilac Slobodan Ćelić sa inspektorima Uprave kriminalističke policije Republike Srpske radi na istrazi u ovom predmetu u aferi "kiseonik".

Takođe saznajemo da je direktor UKC Vlado Đajić ostvario kontakte i sa pojedinim policijskim inspektorima i pozivajući se na "dobre lične odnose" sa glavnim specijalnim tužiocem, pokušava istragu odvesti na krivi trag i svu krivicu svaliti samo na Stanislava Čađu.

S druge strane, Stanislav Čađo intenzivno sarađuje sa svojim advokatom Miljkanom Pucarom u nastojanju da oštricu istrage usmjeri na odgovorne u UKC RS.

Iz svega ovoga, jasno je da je današnji performans Radovana Viškovića sa privatnom analizom kiseonika, koja nema nikakvu zvaničnu težinu, samo jeftin pokušaj skretanja pažnje. Ostaje da se vidi da li će tužioci podleći pritisku ili će do kraja istražiti očigledne zloupotrebe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...