VAKULA JE REK`O: Glavni meteorolog HRT-a objavio dugoročnu prognozu vremena, u naredna dva mjeseca očekuje nas...

Dugoročne prognoze i dalje su veliki izazov i područje na kojem ima mjesta za napredak...

  • Vijesti

  • 01. Okt. 2021  

  • 0

Glavni meteoroog HRT-a Zoran Vakula objavio je preliminarnu sažetu analizu srednje temperature zraka i ukupne količine oborine septembra i prvih 9 mjeseci 2021. godine, kao i najnoviju dugoročnu prognozu temperature sljedećih mjeseci..

Prema mjesečnoj prognozi, i u oktobru je - kao što je bilo i u septembru - mala vjerovatnoća dugotrajnijeg razdoblja hladnijeg od prosjeka, ali će gotovo sigurno povremeno biti hladnijih dana. No, vjerojatno nedovoljnih da bi srednja oktobarska temperatura zraka bila niža od prosječne.

Najnovije pak još dugoročnije prognoze u mnogim su krajevima, osobito kontinentalnim, smanjile i intenzitet i vjerovatnost dosadašnjih prognoza pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje temperature zraka - i sezonske i većine mjeseci do proljeća.

I to posebno za novembar, za koji se čak pojavila zamjetnija vjerovatnost da će u mnogim krajevima biti malo hladniji od višegodišnjeg srednjaka. A takva se prognoza prilično rijetko i pojavljuje i ostvaruje. No, to ne znači da ovaj put neće. Dugoročne prognoze i dalje su veliki izazov i područje na kojem ima mjesta za napredak...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...