NEVJEROVATNI PRIZORI: Plutajući robot snimio valove u unutrašnjosti uragana, pogledajte kako bacaju...

Prvi put u svijetu, američki naučnici u četvrtak su upravljali oceanskim bespilotnim dronom, opremljenim kamerom koji izgleda kao robotska daska za surfanje, kroz središte uragana četvrte kategorije koji je prelazio preko Atlantskog okeana.

  • HiTec

  • 01. Okt. 2021  01. Okt. 2021

  • 0

Upečatljive snimke, koje je objavila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), pokazale su kako se mali uređaj borio s 15 metara visokim valovima i vjetrovima od preko 190 kilometara na sat unutar uragana Sam, prenosi Hina.

Na snimkama se vidi tamno nebo i valovi koji bacaju dron.

Autonomno vozilo naziva se “Saildrone”, a razvila ga je istoimena kompanija.

Dron, pokretan vjetrom i dužine sedam metara, ima posebno dizajnirano „krilo uragana“ koje mu omogućava da izdrži teške uvjete u središtu uragana, dok prikuplja podatke kako bi naučnicima pomogao da nauče više o jednoj od najrazornijih sila Zemlje.

Prema Saildroneovoj internetskoj stranici dron može mjeriti brzinu i smjer vjetra, barometarski pritisak, temperaturu, salinitet, vlažnost i još mnogo toga.

Dron je izravno slao podatke u NOAA-u.

Cilj projekta je razumjeti fizičke procese kako bi se bolje predvidjeli ti ekstremni klimatski događaji i stoga se bolje pripremilo za njih.

Značajni podaci

“Očekujemo poboljšanje modela predviđanja brzog intenziviranja uragana”, rekao je u saopćenju naučnik NOAA -e Greg Foltz.

“Brzo intenziviranje, kad orkanski vjetrovi ojačaju u nekoliko sati, ozbiljna je prijetnja obalnim zajednicama”, a podaci prikupljeni iz sistema bez posade pomoći će u poboljšanju modela, dodao je.

Naučnici upozoravaju da klimatske promjene zagrijavaju oceane i čine uragane snažnijima, što predstavlja sve veći rizik za obalne zajednice.

“Taj robot može ići gdje nijedan istraživački brod nikad nije mogao, u samo središte uragana i prikuplja podatke koji će promijeniti razumijevanje tih moćnih oluja”, kazao je  Richard Jenkins, utemeljitelj i izvršni direktor Saildronea.

Unutrašnjost uragana ranije su snimali samo avioni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...