HOĆE LI DENIS ZVIZDIĆ FORMIRATI SVOJU STRANKU: U NiP-u ne stoji kao favorit, SDP nije za...

“Taj kandidat mora znati kako funkcionira država, parlamenti, Vijeće ministara, regionalni odnosi… Da ima kredibilitet i na istoku i na zapadu”, njegovi su kriteriji za kandidata za člana Predsjedništva BiH.

  • Politika

  • 02. Okt. 2021  02. Okt. 2021

  • 5

"Denis Zvizdić, u ovom momentu, bliže je formiranju vlastitog političkog projekta, nego da lobira za podršku Trojke i/ ili drugih stranaka iz opozicije", rečeno je za politicki.ba prije nekoliko dana iz izvora bliskih ovom političaru. 

Portal Raport.ba prenio je dijelove sinoćnjeg njegovog gostovanja na Face TV, kod Senada Hadžifejzovića. I iz tog gostovanja vidi se ono o čemu se i u sarajevskoj političkoj čaršiji sve glasnije priča: Zvizdić, naime, ne nailazi na čvrstu podršku. 

SDP je već ranije, u nekoliko navrata, "išaretio" da nije za Zvizdića. 

"To ne bi prošlo u bazi. Predugo je bio u SDA, previše kalkulira, njegov lik blijedi", rečeno je za politicki.ba iz ove stranke. 

U Narodu i Pravdi mu jesi nekako najskloniji. Ali. Ni tu ne stoji kao favorit. 

"Da je neko kao Ifet Feraget, a da nije Ifet Feraget", filozofski će reći jedna istaknuta faca, koja baš i nema neko političko znanje, ali se bitno pita u NiP-u.

Naša stranka je ravnodušna. Previše imaju problema u vlastitoj avliji.

Savez za bolju budućnost bi podržao zajedničkog kandidata opozicije. 

Ali baš i ne Zvizdića i zbog njegovog bliskog okruženja...

Narodni evropski savez bi također podržao jednog kandidata opozicije. Ali, kada je Zvizdić u pitanju, u stanju su "duboke kontemplacije" i slušaju (prigušeno) režanje "baze". 

Raport.ba prenosi da tokom sinoćnjeg gostovanja na Face TV, Zvizdić nije baš bio Zvizdić kojeg znamo.

Već u naslovu navode da je "U političkom klinču s Konakovićem i Trojkom: Sinoć im je uputio nekoliko jasnih poruka. Bit će kandidat sa njima ili bez njih", piše ovaj protal.

"Denis Zvizdić će, sad je čini se i definitivno, biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. Sa Trojkom ili bez Trojke.

Trenutni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i bivši visokopozicionirani SDA-ovac sinoć je gostovao u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Nakon što su, kao teme, apsolvirali izborni zakon, SDA, Bakira i Sebiju Izetbegović, Hadžifejzović je direktno pitao Zvizdića da li će biti kandidat na sljedećim izborima", navodi ovaj medij.

Naravno, promjena Zvizdića nije iz temelja, pa je opet izbjegao jasan odgovor na više nego jasno - i jednostavno - pitanje. 

"On je potvrdio da ostaje u politici jer ima odgovornost prema ljudima koji su glasali za njega i jer misli da ima dovoljno ljudi koji mogu osmisliti program za izlazak iz krize u kojoj se BIH nalazi".

Smatra i da je Trojka dobra polazna tačka da se formira jedan embrion koji će stvoriti prvo jedan bh. blok pa zatim i bh. pokret u cijeloj državi.

“Ja mislim da je najvažnija stvar da Trojka ostane zajedno, da očuva svoj koalicioni kapacitet. Što se mene tiče, ostajem u politici, spreman sam da uđem u sve izazove, u svaku vrstu političke borbe jer ovo se mora promijeniti. Ali to nije imperativ. Niko na mene ne može utjecati, spreman sam ući u to, ali ja mogu biti kandidat i na deset drugih načina”, rekao je Zvizdić Face TV-u.

Na pitanje šta ako Trojka nekandidira, bio je direktniji.

“Pa to nije imperativ. Suvereno je da oni izaberu svog kandidata. Ono što je važno jesu kriteriji na bazi kojih će ga izabrati. Neće biti dovoljno da je to samo kandidat ispred Trojke. Ne slažem se sa stavom da je dovoljno da to bude bilo ko samo da je ispred Trojke i da će pobijediti Bakira”, navodi Zvizdić. 

“Ako postoji tako jednostavna matematika da će bilo ko pobijedti, pa čemu onda razmišljanje? Prvo ime koje im padne na pamet neka ga kandidiraju”, kaže.

On može i bez njih. 

“Mnogo je opcija. Tu je i da se formira neki nova stranka, ali to je sad sve hipotetički. Ukoliko sujete nadvladaju taj interes da BiH napreduje, onda su sve opcije na stolu”.

Potom je krenuo. Otkrio je i da je u političkom klinču sa pojedinim idejama koje dolaze iz ovog bloka stranaka.

Prvo, Zvizdić im je poslao jasnu poruku da ih neće dugo čekati i da je spreman čak formirati i svoju stranku da bi se kandidirao.

To znači manje glasova u ponudi, odnosno sve sitniji dio kolača za ostale stranke. Ali to znači i da ih neće dugo čekati da se skontaju i da neće biti neko ko moli za podršku.

Iako je spreman i na radikalni pristup, Zvizdić ipak u drugom dijelu izbija određena mišljenja koja stižu iz tabora lidera NiP-a Elmedina Konakovića. Naime, upravo u dijelu u kojem Zvizdić kaže da se ne slaže sa stavovima “da bilo koji kandidat kojeg Trojka postavi može pobijediti” šalje se određema poruka Konakoviću i NiP-u.

Na konstataciju Hadžifejzovića da je SDP protiv njega jer je bio predugo u SDA, Zvizdić je kazao da je to neozbiljno i potpuno nerelevatno.

"Komunistima" je poručio da onda pronađu drugog kandidata po određenim kriterijima.

A onda je nacrtao - sebe. Barem se čini da mu je to odraz u ogledalu dok se, na primjer, brije:

“Taj kandidat mora znati kako funkcionira država, parlamenti, Vijeće ministara, regionalni odnosi… Da ima kredibilitet i na istoku i na zapadu”, jasan je bio Zvizdić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...