NAJŽEŠĆI NAPAD OD POVLAČENJA AMERIČKE VOJSKE: Talibani uništili bazu ISIL-a, nema preživjelih...

Snage talibanske vlade razbile su ćeliju Islamske države na sjeveru Kabula u nedjelju navečer, rekao je glasnogovornik pokreta, nakon što je u eksploziji pored džamije u afganistanskome glavnom gradu poginulo i ranjeno više civila.

  • Svijet

  • 04. Okt. 2021  

  • 0

Nema potvrde da je operacija izravno povezana s eksplozijom u nedjelju, za koju se čini da je najteži napad u afganistanskom glavnom gradu od povlačenja američkih snaga potkraj augusta.

Lokalni ogranak Islamske države ISIL-Korasan već je tvrdio da je poduzimao napade na talibanske ciljeve i ostaje nepovezan s pokretom koji je u augustu pobijedio vladu u Kabulu što ju je podržavao Zapad.

Talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid rekao je da je posebna talibanska jedinica izvela operaciju protiv elemenata ISIL-a u kabulskome 17. okrugu, na sjeveru grada u nedjelju navečer.

"ISIL-ova baza potpuno je razorena i svi njezini članovi unutra su ubijeni u tom odlučnom i uspješnom napadu", objavio je putem Twittera u ponedjeljak ujutro.

Lokalni mediji ranije su izvijestili o teškim sukobima u tim području i stanovnici koji su kontaktirani potvrdili su da su tokom noći čuli eksplozije i pucnjavu.

Talibani, koji se bore i protiv ostataka snaga odanih Ahmadu Masudu, opozicionom vođi iz regije Pandžšir sjeverno od Kabula, rekli su da imaju gotovo potpunu kontrolu u zemlji.

Međutim nasilje u nedjelju, i niz manjih incidenata proteklih dana u područjima koja uključuju Nangarhar na granici s Pakistanom i Parvan sjeverno od Kabula, pokazuju da prijetnje sigurnosti nisu nestale.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u gradu Džalalabadu na istoku zemlje, kao i za samoubilački napad u kojemu je ubijeno 13 američkih vojnika i mnogo afganistanskih civila okupljenih pored ulaza u kabulsku zračnu luku, koji su očajnički pokušavali osigurati mjesto na evakuacijskim letovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...