ŽELJKO KOMŠIĆ, PRED ODLAZAK U SLOVENIJU: „SNSD i HDZ se zalažu za što veće podjele u BiH..."

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić učestvovat će u srijedu, 6. oktobra, na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana koji će biti održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

  • Politika

  • 05. Okt. 2021  05. Okt. 2021

  • 6

Željko Komšić je u izjavi za Fenu izrazio očekivanje da će kroz inicijativu Zajedničkog regionalnog tržišta koja je integralni dio Berlinskog procesa biti razgovaramo o ekonomskom paketu koji je vrijedan 30 milijardi eura, a koji bi trebao obuhvatiti period od 2021. do 2027. godine.

Napomenuo je da je razvoj međusobne saradnje nužan za društveno-ekonomski oporavak regiona, posebno za Bosnu i Hercegovinu koja prihvatanjem tog paketa ima odličnu priliku da sanira svu štetu koju je privreda doživjela tokom pandemije, pa i više od toga.

- Kada je riječ o političkom dijelu samita, moja očekivanja izražena su već tokom sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Sarajevu, kada sam zatražio da u Deklaraciji koja bi trebala biti usvojena na samitu bude zadržana riječ "proširenje" - podsjetio je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da će se to i desiti, jer bi izbacivanja te riječi iz Deklaracije moglo biti vrlo loše i značilo bi da regija gubi perspektivu, a građani bi se razočarali u cijeli proces budući da je i sada već teško održavati eurooptimizam u regiji.

Smatra da je ovaj samit prilika da Evropska unija još jednom jasno stane iza presuda Evropskog suda za ljudska prava, odnosno iza svih pet presuda, kako bi se u Bosni i Hercegovini, u njenom ustavnom uređenju i izbornom sistemu uklonili svi elementi diskriminacije građana utvrđenih presudama.

Naglašava da je to posebno važno imajući u vidu činjenicu da u BiH postoje političke snage, poput Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratska zajednice (HDZ), koje se, kako kaže, iz svojih interesa protive provođenju tih presuda, "zalažući se za još veće etničke podjele i u društvu i u državi".

- Evropska unija ne smije odustati od svog sistema vrijednosti, demokratije i jednakopravnosti građana, jer bi to značio poraz i za EU i za BiH. Istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine su istinske vrijednosti na kojima počiva Evropska unija - zaključio je Komšić u izjavi za Fenu.

Sastanak na vrhu Evropska unija - zapadni Balkan okupit će sutra čelnike država članica EU-a i partnera sa zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji će uz predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen predstavljati EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...