CHRISTIAN SCHMIDT ZA BEOGRADSKU "POLITIKU": "Siguran sam da će se srpski predstavnici vratiti u institucije BiH, ukoliko to ne urade..."

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da očekuje da se politički predstavnici iz Republike Srpske vrate u institucije BiH, ocijenivši da je to obaveza svih onih koji su izabrani da rade u korist naroda.

  • Vijesti

  • 06. Okt. 2021  

  • 6

„Siguran sam da će se oni priključiti, odnosno vratiti u institucije i tamo izraziti svoj politički stav. Ukoliko to ne urade, koga će imati za političke taoce? Ljude – mlade i stare, sve oni koji očekuju poboljšanje okolnosti u kojima žive“, rekao je Christian Schmidt za Politiku.

Govoreći o odluci srpskih predstavnika da ne učestvuju u radu institucija BiH dok se ne povuče Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Schmidt je rekao da postoje neke mogućnosti za saradnju, ne kroz javna izjašnjavanja, već „radeći na pitanjima koja treba rješavati“.

On je istakao da inicijativa Otvoreni Balkan ubrzava saradnju u regionu, i ocijenio da bi bilo najbolje ako bi broj učesnika mogao da bude povećan sa tri na šest država, dodavanjem Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Schmidt je rekao da bi predložio da se to ne shvati ideološki, već kao zajednički rad na pripremi svih tih država za članstvo u Evropskoj uniji.

„Dobro iskorištene inicijative mogle bi otvoriti put ka ekonomskom uspjehu za sve“, kazao je Schmidt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...