SEIZMOLOG KUK NAKON ZEMLJOTRESA KOJI JE UZNEMIRIO GRAĐANE BiH: "Ovo je bio jak potres, očekujemo nova podrhtavanja tla..."

Bosnu i Hercegovinu je u srijedu oko 22 sata pogodio snažan zemljotres. 

  • Hronika

  • 07. Okt. 2021  07. Okt. 2021

  • 1

Potres se osjetio i u susjednoj Hrvatskoj, u Splitu, Makarskoj, Šibeniku, Hvaru, Visu, Dubrovniku, Kninu...

- Potres je bio u 21.57 sati, epicentar je bio 20-ak kilometara istočno od Sinja, to je na granici Hrvatske i BiH, u blizini Buškog jezera. Magnituda potresa je iznosila 4.6 po Richteru i osjetio se na širem području. To je jak potres. Intenzitet u epicentru je VI stupnjeva EMS ljestvice. Takav potres može izazvati materijalne štete, doduše ne velike, ovisi o kvaliteti građevina. Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete i mi ih ne očekujemo, makar ne izrazitije, rekao je hrvatski seizmolog Krešimir Kuk za HTV.

Upitan kolike su šanse da se potres ponovi, Kuk je rekao da su već zabilježili nekoliko naknadnih potresa.

- Najjača su bila dva nešto poslije 22 sata, magnituda 2.6 i 2.3. Ova serija će trajati neko vrijeme. Kolike će biti jačine, ne možemo govoriti unaprijed. Obzirom na jačinu ovog prvog potresa, svi naknadni potresi su dosta slabiji - rekao je Kuk.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...