DIREKTOR TRIŠIĆ ISKRENO: "Kada sam odbio prodati BN televiziju, Dodik je počeo sa napadima..."

BNTV ima 150 zaposlenih

  • Društvo

  • 09. Okt. 2021  

  • 0

Ova televizijska kuća na čijem čelu je direktor Vladimir Trišić pod stalnim je i žestokim pritiscima lidera SNSD-a Milorada Dodika i vladajućeg režima u entitetu Republika Srpska.

"Problemi su u stalnom pritisku, prozivanjima, crtanju meta našim ljudima, u nemogućnosti da dobijete drugu stranu, ignorisanju institucija za odgovor, verbalnom napadu, prijetnjama putem društvenih mreža, jednom riječju stalnom sijanju straha zaposlenima i meni", kaže Trišić u razgovoru za Faktor.

Pojašnjava i zašto BNTV, kao što je to učinjeno sa ATV, nije uključena u digitalni sistem.

"Ovo je čista politička i antizakonska odluka onih koji bi trebali da poštuju zakon. Odlukom Vijeća ministara BiH broj 23/7 od 28.02.2017 u članu 9. jasno je naveden način korištenja MUX-a gdje se kaže da pravo na korištenje pored javnih servisa imaju i komercijalne TV stanice te da će njihovo popunjavanje biti u skladu sa njihovom zonom pokrivanja od 17.06.2015. godine.
U skladu sa tim BNTV je trebala odmah biti uključena u digitalnoj oblasti Banja Luka kao što su uključeni ATV, a nekoliko godina prije i K3. Međutim, to se nije desilo jer je službeni odgovor RTRS-a bio da su kapaciteti popunjeni, iako to nije tačno, s obzirom da je i RAK utvrdio da je preostali slobodni kapacitet MUX-a A 6, 8 Mbita sto praktično znači da ima mjesta za još tri televizije. Zanimljiv je i podatak da mi nismo dobili ni jedan kanal, dok je ATV zauzeo dva kanala sa 4 Mbita kako bi imao kvalitet slike u HD rezoluciji!?", navodi Trišić.

Nedozvoljavanjem ulaska BN Televizije u digitalni sistem, pojašnjava dalje direktor ove TV kuće, ostaju bez zemaljskog signala koji su do sada imali u analognom emitovanju.

U praksi to znači da nas domaćinstva koja nemaju kablovsku televiziju više ne mogu gledati. BNTV je jedina televizija od pet vodećih komercijalnih televizija sa zemaljskim emitovanjem u Bosni i Hercegovini kojoj je ovo pravo uskraćeno – naglašava on.

Pitali smo ga i zbog čega Dodik vrši stalno pritiske i naziva ih izdajnicima Republike Srpske.

Gospodin Dodik je na razne načine pokušao da utječe na našu uređivačku politiku. U startu su to bili brojni pozivi iz kabineta, a kasnije kada iste nismo prihvatali uslijedili su pritisci i ignorisanja zvaničnika za učešće u programu. Čak se išlo i dotle da je službenim saopćenjem SNSD-a zabranjeno svim zvaničnicima da učestvuju u emisijama BN TV, a u jednom trenutku nam je zabranjen i ulaz u Palatu predsjednika Republike Srpske. Tu se nije stalo. Uslijedili su brojni finansijski i poreski pritisci, a kada i to im nije pošlo za rukom uslijedio je pretposljednji čin da nas pitaju da li bismo prodali televiziju. Imali smo više ponuda i dolazaka u zgradu, a jedna od onih koja mi je ostala u posebnom sjećanju je dolazak perjanice u vođenju TV Dnevnika RTRS-a kako bi me pitala da li smo zainteresovani da prodamo televiziju i da nam daju dobru ponudu!?

"Kada sam i to odbio gospodin Dodik je krenuo sa javnim pritiscima nazivajući nas raznim pogrdnim imenima, konstantnim napadima da smo izdajnici, rušioci Republike Srpske, “bakirovci”…a prije par dana dobili smo i kvalifikaciju da smo članovi udruženog zločinačkog poduhvata protiv Republike Srpske", kaže naš sagovornik.

Prema istraživanjima jedine ovlaštene agencije za mjerenje gledanosti u BiH “Audience Measurement” u posljednje četiri godine, BNTV je konstantno najgledanija televizija u Republici Srpskoj.

"Također i prema nekim drugim izvorima iz kablovskih mreža u Republici Srpskoj, BNTV je na prvom mjestu po gledanosti.To mogu potvrditi i naše kolege sa drugih TV stanica, jer svi koristimo istu bazu podataka. Da je to tako osjećamo i na terenu gdje nam ljudi rado prilaze i hvale naš rad kao i našu hrabrost u dosljednosti da ostanemo izvan kandži vladajućeg utjecaja na medij", ističe Trišić.

S obzirom na žestoke pritiske kojima su izloženi, reakcije i podrška udruženja novinara, medijskih radnika, stranih ambasada, međunarodne zajednice koji proklamuju slobodu medija, uglavnom, kaže Trišić dolaze “u formi saopćenja i tu se sve, nažalost završava”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...