OSMANI ODGOVORILA „NESVRSTANOM“ VUČIĆU: „Srbija je izazvala raspad Jugoslavije i počinila genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj…“

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da zvanični Beograd “lažnim pričama i argumentima” nastoji da iskrivi sliku o Kosovu i potkopa kosovsku državnost, a kao primjer je navela govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na samitu Pokreta nesvrstanih.

  • Regija

  • 12. Okt. 2021  

  • 2

Samit se održava u Beogradu, a Aleksandar Vučić je kao predstavnik države domaćina u uvodnom izlaganju rekao da Srbija "boreći se za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani međunarodno pravo i principe Ujedinjenih nacija", kao i da je Srbija "posvećena pronalaženju trajnog rješenja" za Kosovo.

Vjosa Osmani je, sa druge strane, istakla da je Srbija izazvala raspad Jugoslavije i na čelu sa Slobodanom Miloševićem počinila genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Nezavisnost Kosova je priznao znatan broj država članica Pokreta nesvrstanih. Međunarodni sud pravde je 2010. godine potvrdio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo. Zato pozivam sve države Pokreta nesvrstanih koje nisu priznale Kosovo da se rukovode ovakvim tumačenjem Međunarodnog suda pravde, a ne propagandom Srbije”, napisala je Osmani na svom Facebook profilu.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine i do sada je dobilo priznanje od 117 zemalja.

Osmani je napomenula i da Srbija mora da odustane od kampanje protiv nezavisnosti Kosova i učlanjenja u međunarodne organizacije, ukoliko želi da doprinese dobrosusjedskim odnosima.

Ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih pojavila se tokom raspada kolonijalnog sistema i borbe za nezavisnost naroda Afrike, Azije, Latinske Amerike i drugih regiona sveta, u trenutku dok je Hladni rat bio na vrhuncu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...