ZLATKO DIZDAREVIĆ O SAMITU NESVRSTANIH U BEOGRADU: "Tito se vjerovatno prevrće u grobu..."

Smatra da su svi oni koji su došli na samit zapravo nastojali da instrumentalizuju pokret nesvrstanih u svoju korist.

  • Politika

  • 12. Okt. 2021  

  • 0

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević je u razgovoru za televiziju N1 kazao da je protekla dva dana je pomno pratio dešavanja vezana za održavanje samita nesvrtstanih u Beogradu, budući da, kako kaže spada u generaciju onih koji se sjećaju tih vremena.

“Upoređujući s ovim što se dešava danas u Beogradu i gdje ima dosta grotesknih elemenata koji ni na koji način nema veze sa onim što su bili nesvrstani i što se dešavalo prije 60 godina. Josip Broz Tito čiji se grob nalazi vrlo brizu sale se vjerovatno prevrće u grobu, kao što je neko i napisao ovih dana u komentarima. Ali tu postoje dvije potpuno različite stvari. Jedno je šta je to šta se danas dešava i ko profitira u svemu tome”, kazao je Dizdarević.

Dalje je istakao da sve danas ima nekakvu pozadinu kao i ovaj samit.

“Prvo oni koji su to organizovali imaju pravo da kažu da za to postoji povod, riječ je o velikoj godišnjici. Beograd jeste bio mjesto prve konferencije. Međutim, ako krenemo dalje od toga, dovoljno je uporediti proslavu 50. godišnjice u istom tom Beogradu nakon raspada Jugoslavije kada je ipak sve skupa bilo drugačije. Nisu dolazili predstavnici zemalja protiv kojih je pokret napravljen poput Sergeja Lavrova. Imate i činjenicu da je i posljednji samit na kojem je bio Tito bio na Kubi gdje je bila teška bitka da se pokret ne okrene prema Sovjetskom savezu što je bila intencija i ta je bitka tada dobijena. Naravno da Moskva ima ogroman interes privući na svoju stranu mnoge zemlje koje su članice pokreta nesvrstanih i to u sasvim jednom drugom kontekstu”, pojasnio je.

Smatra da su svi oni koji su došli na samit zapravo nastojali da instrumentalizuju pokret nesvrstanih u svoju korist.

“Nije Lavrov slučajno tu, nije težnja da se privuče što je moguće više njima onih što nisu svrstani na američku stranu. Svijet se opet vraća na bipolarnost pri čemu postoji Kina kao treći igrač i koja u najmanju ruku ravnopravna drugima u budućnosti. Očigledno je da se dešava organizovana bitka za dobijanje glasova koji se mogu dobiti u jednom pokretu kakav nije moćan kao što je bio. Ali ipak ne može ovaj događaj u Beogradu biti preloman jer znaju svi koji su došli tu, bez obzira na orijentaciju koju imaju, kakvi su im interesi”, dodao je Dizdarević.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH je jedini prisustvovao ovom samitu dok su Željko Komšić i Šefik Džaferović otkazali. Dizdarević smatra da je to bio loš potez.

“Prvo groteskno je da Dodik sa svojim idejama i vanjskopolitičkim razmišljanjem bude predstavnik BiH na samitu u Beogradu. Mislim da je nedostatak političke mudrosti, što nije prvi put u našoj vanjskoj politici koja je potpuno opterećena žabljom perspektivom i domaćim temama, dokaz neodlazak u Beograd. Trebalo je otići tamo bez obzira na ‘naše pasjaluke’ i iskazati naš stav o principima nesvrstanih koji su bili kapitalni za našu sudbinu i orijentaciju. Srbija je ovo kapitalizirala za svoje projekte i mislim da je BiH propustila šansu. Citirat ću Josipa Broza koji je jednom prilikom rekao da je bolje da nas ne vole, a da nas poštuju, nego da nas maze, a da nas ismijavaju. Mi smo se doveli u situaciju da se sami marginaliziramo i da se ode u Beograd sa svim svojim pogrešnim težnjama i da se kaže ponovo iz naše perspektive koje su to vrijednosti za koje se treba boriti u svijetu, za koje su se borili nesvrstani. Pa neka nas ne vole, ali će nas poštovati”, poručio je Dizdarević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...