ZVIZDIĆ UZVRAĆA VUČIĆU: „Dodik je taj koji najviše radi na nestanku Republike Srpske, a ne stranci, pozivam sve…“

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić za O kanal prokomentirao je vijest da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kako će strane sile na proljeće naredne godine tražiti nestanak Republike Srpske.

  • Politika

  • 14. Okt. 2021  

  • 8

Denis Zvizdić je kazao da je zapravo Milorad Dodik neko ko najviše zagovara nestanak Republike Srpske, skupa sa onima koji ga podržavaju i najavljuju antiustavne i antibosanske aktivnosti u Narodnoj skupštini RS-a. Naglasio je da bez Dejtona ne postoje entiteti. Ako sve demokratske države svijeta budu morale birati između međunarodnog prava, Dejtonskog mirovnog sporazuma i načela mirovnog prava sa jedne strane i želja Dodika i njegove stranke sa druge strane, prihvatit će ono što je odrednica Dejtonskog sporazuma. A to je, ističe Zvizdić, da bez Dejtona nestaju entiteti a ostaje egzistirati u svom kontinuitetu samo Bosna i Hercegovina, i to kao republika sa punopravnim članstvom i međunarodnim subjektivitetom u svim međunarodnim institucijama.

- Prema tome, ne stranci nego Dodik i oni koji ga podržavaju, oni u ovom trenutku najviše rade na nestanku Republike Srpske. Ja bih ovim putem pozvao, ne Milorada Dodika i SNSD da ne idu tim antibosanskim stazama, nego građane Bosne i Hercegovine, državne službenike koji rade u državnim institucijama BiH da ni pod kakvu cijenu i ni pod kakvim pritiskom ne pristaju da napuštaju svoja radna mjesta, jer Bosna i Hercegovina je dobar okvir za sve narode i sve njene građane. Preko 7 hiljada ljudi iz Republike Srpske radi u državnim institucijama. Ne postoji niti jedan dokaz ni argument kojim bi se moglo ustvrditi da su Srbi na nivou Bosne i Hercegovine diskriminirani na bilo koji način. Imaju pravo veta, imaju punopravno i paritetno članstvo u Vijeću ministara, imaju sve mehanizme zaštite vitalnog nacionalnog interesa, poručio je Zvizdić.

Dodaje, potrebno je okrenuti se dijalogu, jer je to dobar put da se dođe do određenih rješenja.

- Ali naravno, kompromis se ne može praviti na onim pitanjima koja su vezana za državu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, nema pregovora o onim pitanjima koja znače državne prerogative, kazao je Zvizdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...