SJAJNE VIJESTI SA SJEVERA HERCEGOVINE: Općina Prozor-Rama će dobiti tvornicu dijelova za...

Borba s odlaskom mladih i pokretanje proizvodnje jedini su način da zaustavimo iseljavanje iz Bosne i Hercegovine, kažu u Općini Prozor-Rama.

  • Ekonomija

  • 14. Okt. 2021  

  • 0

Jačanje domaće ekonomije moguće je jedino jačanjem lokalnih zajednica. U ovoj općini već sljedeće godine trebala bi biti otvorena tvornica za proizvodnju dijelova za bagere, a kasnije i električna vozila, izvještava FTV.

Premda je prva ideja bila da se već iduće godine proizvode dijelovi za električna bicikla, njemački partner odustao je od te nakane, no vrlo brzo ju je zamijenila druga. Proizvodit će se dijelovi za bagere.

„Uzeli bismo jedan dio naše postojeće proizvodnje koji je prilično uhodan, i preselili tamo. Ako vidimo da će biti odziv radnika i zaposlenika, neće tu raditi samo radnici u proizvodnji nego i inženjeri i ekonomisti, mi bismo onda radili jednu sljedeću fazu na razvoju elektromobiliteta“, objašnjava Snježana Kopruner, direktorica kompanije GS tvornica strojeva Travnik.

Za početak bi u novoj tvornici radilo četrdesetak radnika. Općina Prozor-Rama već je počela s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa u vezi s kupovinom oko 6.000 kvadratnih metara zemljišta za gradnju nove proizvodne hale, ali i nadogradnju već postojeće. Svjesni su da će za eventualno oba projekta nedostajati ljudi te su poduzeli korake u tzv. usmjerenoj izobrazbi čak i srednjoškolaca, ali i prekvalifikaciji radne snage

Više u prilogu kolega sa FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...