DENIS ZVIZDIĆ OTVORENO: “Ne postoji NIJEDNA ČLANICA EU koja bi zvanično podržala NEZAVISNOST RS-a, Dodikova pozicija je uzdrmana kao nikada do sada”

Zvizdić naglašava da, onako kako je EU postupila u slučaju Katalonije, tako će postupiti uvijek i sa svakim ko pokuša da pocijepa teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznate države.

  • Mini market

  • 14. Okt. 2021  14. Okt. 2021

  • 0

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naveo je danas da je Dodikova izjava da “sedam zemalja EU podržava nezavisnost RS” samo klasični spin i blijedi pokušaj jačanja njegove pozicije koja je uzdrmana kao nikada do sada.

Denis Zvizdić navodi kako ne postoji niti jedna članica EU koja bi zvanično podržala nezavisnost Republike Srpske, piše N1.

“Istina je da ne postoji niti jedna članica EU koja bi institucionalno i zvanično podržala nezavisnost bosanskohercegovačkog entiteta RS, jer bi time bile srušene norme i principi međunarodnog prava i poretka na kojem funkcionira EU, i otvorena ‘pandorina kutija’ sa nesagledivim posljedicama ne samo za BiH, nego i za čitav region i Evropu. Uostalom, da je to istina, Dodik ne bi mogao izdržati a da ne spomene barem jednu ili dvije od tih zemalja ( ne isključujem da su o tome mogli neformalno govoriti neki nižerangirani dužnosnici nekih evropskih zemalja u kojima je na vlasti krajnja desnica, ali se vjerovatno zbog ‘kasnih sati’ i preglasne muzike to nije ni dobro čulo a ni ispravno razumjelo)”, naveo je Zvizdić.

“EU bi reagovala kao u slučaju španske pokrajine Katalonije”

“Dakle, u slučaju bezumne, hazarderske i izuzetno opasne odluke vladajućeg režima RS o rušenju ustavnog poretka i bilo kakvom otcjepljenu RS-a, članice EU će reagovati na isti način kako su reagovale kada je Parlament Katalonije jednostrano donio “Odluku o nezavisnosti” te španske pokrajine. Takva odluka katalonskog parlamenta je proglašena državnim udarom i tretirana kao čin separatizma, organizatori su uhapšeni i osuđeni, a Carles Puigdemont, kao pokretač i vođa čitavog antiustavnog projekta, je pobjegao van Španije i još uvijek je u bjegstvu”, nastavlja Zvizdić.

Zvizdić naglašava da, onako kako je EU postupila u slučaju Katalonije, tako će postupiti uvijek i sa svakim ko pokuša da pocijepa teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznate države.

“Naravno, i dalje smatram da je u ovoj situaciji institucionalni dijalog dobar put da se dođe do rješenja, ali njemu mora prethoditi bezuvjetan prekid blokade rada Parlamenta, Predsjedništva i Vijeća ministara BiH. A u slučaju da vladajuća koalicija u bh. entitetu RS napravi samoubilački korak dalje u rušenju ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, onda će dijalog biti nemoguć a Bosna i Hercegovina, EU i svijet će dobiti bosanskog Puigdemonta”, zaključio je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBIH, Denis Zvizdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...