VOZAČI NA MUKAMA: Jučer je zaprimljeno 18 obavijesti o povećanju cijena goriva...

Predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS-a Dragan Trišić kazao je da je došlo do tektonskog poremećaja cijene nafte brent, koja se sada na Londonskoj berzi prodaje po 83 dolara po barelu ili 727 dolara po toni, što je rekord u zadnje dvije godine.

  • Ekonomija

  • 14. Okt. 2021  14. Okt. 2021

  • 0

Cijene goriva samo su jedne u nizu koje se mijenjaju iz sedmice u sedmicu, a za sada niko nema neko konkretno rješenje. Ono što brine građane jeste da se uz najavljeno poskupljenje struje, a i stalno dizanje cijene goriva, očekuje i poskupljenje drugih proizvoda i usluga, dok se, s druge strane, plate i penzije ne mijenjaju.

MARŽA

- Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile federalnom Ministarstvu trgovine, jučer ujutro Ministarstvo je zaprimilo 18 obavijesti o promjeni cijena i marži i one se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM po litru. Tako cijena premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 - BMB 95 iznosi od 2,16 do 2,41 KM po litru, dok cijena dizela BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,16 do 2,41 KM po litru, kazali su nam u resornom ministarstvu.

Dodali su da je Vlada Federacije BiH na prijedlog federalnog Ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Odluka se primjenjuje od 3. 4. 2021.

Predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS-a Dragan Trišić kazao je za agenciju Srna da je došlo do tektonskog poremećaja cijene nafte brent, koja se sada na Londonskoj berzi prodaje po 83 dolara po barelu ili 727 dolara po toni, što je rekord u zadnje dvije godine, piše Oslobođenje.

NESTABILNO STANJE

On smatra da će ova globalna kriza, kada je riječ o svim energentima, trajati oko šest mjeseci i da će u tom periodu biti nestabilno stanje na berzama energenata. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...