"SB" NA LICU MJESTA: Evo šta su nakon sastanka izjavili šef diplomatije Austrije i ministrica Turković...(FOTO)

Teme sastanka su bile i politička situacija u BiH i regionu.

  • Vijesti

  • 15. Okt. 2021  15. Okt. 2021

  • 1

U Sarajevu su se danas sastali šef diplomatije Austrije Michael Linhart i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Ona je kazala da su danas potvrdili dobre odnose dvije države.

"Austrija ima snažno prisustvo u BiH. Smatramo je jednim od naših ključnih saveznika i partnera, posebno u pogledu napretka ka Evropskoj uniji. Oni su imali ključnu ulogu u isporuci vakcina za BiH i građani to nikada neće zaboraviti", rekla je Turković.

Teme sastanka su bile i politička situacija u BiH i regionu.

"Linhart dobro razumije situaciju u kojoj se nalazimo", rekla je ministrica dodavši: "Upoznala sam ga o tome da je BiH spremna za regionalnu saradnju i normalizaciju odnosa."

Zatim se novinarima obratio i Michael Linhart kazavši da je nakon njegovog imenovanja postavljeno pitanje putovanja u inostranstvo, a da je odluka pala na BiH.

"Sigurnost i stabilnost su za nas i cijelu Evropu veoma važni, isto se odnosi i na privredu. Austrija je u BiH i najveći investitor. Danas smo razgovarali da u ovom području još više pojačamo saradnju", rekao je.

Zatim je naglasio da je "budućnost BiH u Evropskoj uniji" te da Austrija bez rezerve podržava integraciju BiH.

"Mi kao Evropa moramo da ispružimo ruku ka BiH i regionu još jače. Smatramo da je članstvo u EU povezujući element", rekao je Linhart.

Na pitanje novinara do kada je mandat EUFOR-a u BiH, ministrica Turković je navela da je to do 4. novembra te da očekuje produženje mandata.

"Važno je da mandat EUFOR-a bude produžen. To je od vitalnog značaja i stabilnost BiH i cijele regije", kazala je ona.

U svom govoru je navela i da Austrija ima značajnu ulogu kada je riječ o broju vojnika u BiH, u sastavu misije ALTEA, piše Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...