SCHOLZ NA KORAK DO FOTELJE KANCELARA: SPD, Zeleni i FDP objavili inicijalni sporazum o...

...novoj njemačkoj vladi.

  • Svijet

  • 15. Okt. 2021  15. Okt. 2021

  • 0

Njemački ministar finansija Olaf Scholz primakao se za korak bliže nasiljeđivanju Angele Merkel na kancelarskoj poziciji nakon što su njegovi socijaldemokrati, ekološka stranka Zelenih i liberalni FDP u petak objavili preliminarni sporazum o formiranju nove vlade.

Tri stranke vode razgovore okako je Scholzova Socijaldemokratska stranka (SPD) lijevog centra pobijedila na općim izborima održanim 26. septembra, dok su se konzervativci kancelarke Merkel, koja se priprema da napusti politiku, našli na drugom mjestu.

“Sve u svemu, ovdje možemo naslutiti da je novi početak moguć, što su i nagovijestile tri stranke koje su se okupile ovdje”, izjavio je Scholz novinarima.

“Usuglasili smo se oko teksta pripremnih pregovora”, kazao je on i dodao da je to “veoma dobar rezultat koji jasno pokazuje našu namjeru da napredujemo u formiranju nove vlade u Njemačkoj”, prenosi Fena.

Jedna od čelnica Zelenih Annalena Baerbock izjavila je da inicijalni sporazum otvara put za “koaliciju napretka koja će iskoristiti narednu deceniju kao deceniju obnove”.

Sporazum će stvoriti temelje za formiranje nove vladajuće koalicije, čime bi alijansa CDU-CSU kancelarke Merkel prešla u opozicione redove nakon što je ostvarila svoj najgori izborni rezultat nakon Drugog svjetskog rata, prenosi AFP.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...