OVO JE BILO OPASNO: Snimljen bliski susret američkog i ruskog razarača, prišli su jedan drugom na samo 55 metara (VIDEO)

Rusi kažu da su Amerikancima rekli da je područje zatvoreno zbog vježbi, ali da oni nisu promijenili smjer kretanja te da su onda "otjerali"

  • Svijet

  • 15. Okt. 2021  

  • 0

Rusija tvrdi da je jedan njen ratni brod u petak razarača mornarice Sjedinjenih Američkih Država natjerao da odustane od namjere da uđe u njene teritorijalne vode u Japanskom moru, piše Daily Mail.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je u petak video koji je nastao južno od Vladivostoka u Zaljevu Petra Velikog, a u kojem se naočigled može vidjeti kako se ruski protivpodmornički razarač Admiral Tribuc američkom razaraču USS Chafee približio na udaljenost manju od 55 metara.

alt

Međutim, američki zvaničnici kažu da je susret dva plovila bio "siguran i profesionalan".

Incident se zbio u trenutku kada Rusija i Kina na tom području izvode mornaričke vježbe, a predstavlja najnoviji u nizu bliskih susreta ruskih i zapadnjačkih ratnih brodova.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Admiral Tribuc američkim brodu javio da se nalazi u vodama koje su privremeno zatvorene zbog vojnih vježbi.

Ministarstvo kaže da američki razarač nije promijenio smjer kretanja već da je umjesto toga razvio crvene zastave, što znači da se počeo pripremati za polijetanje helikoptera koji se nalazio na heliodromu na njegovoj palubi te da nije mogao promijeniti smjer i brzinu.

- Rukovodeći se međunarodnim pravilima plovidbe, Admiral Tribuc je tada započeo s akcijom tjeranja uljeza iz ruskih teritorijalnih voda - rekli su iz ruskog ministarstva.

Razarač USS Chafee promijenio je smjer kretanja kada su dva broda bila udaljena manje od 55 metara.

Rusi kažu da je cijela epizoda trajala manje od 50 minuta, a osudili su "grubo kršenje" međunarodnih pravila za izbjegavanje nesreća na moru od strane Amerikanaca.

Ruska novinska agencija RIA piše da je Ministarstvo obrane Ruske Federacije američkog vojnog atašea u Rusiji odmah obavijestilo o "neprofesionalizmu" posade razarača USS Chafee.

Američka mornarica nije komentirala incident.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...