U HRVATSKOJ RAZBIJENA MEĐUNARODNA KRIMINALNA GRUPA KRIJUMČARA DROGE: Kod Sarajlije Kenana Kurtovića pronađeno ukupno 16 kilograma heroina

Prilikom pretresa automobila hrvatska je policija pronašla i oko 18 hiljada eura.

  • Hronika

  • 16. Okt. 2021  16. Okt. 2021

  • 0

Bh državljanin Kenan Kurtović uhapšen je u Hrvatskoj zbog sumnje da je krijumčario ukupno 16 kilograma heroina, saznaje Istraga.ba. Hrvatska policija je saopćila je u petak navečer saopćila u okviru ove međunarodne akcije ukupno uhapšeno 11 osoba. Detalji akcije nisu saopoćeni.

No, prema informacijama portala "Istraga.ba", vođa ove kriminalne grupe je državljanin Bih i Srbije – Kenan Kurtović. Naime, u njegovom  automobilu koji je bio parkiran u jednoj garaži Puli, u petak popodne je pronađeno 15 kilograma heroina koji je, prethodno, prokrijumčaren iz BiH. Kurtović je uhapšen još u srijedu i tada su hrvatski policiji kod njega pronašli kilogram heroina. Drogu je, u blizini Splita, neposredno prije hapšenja preuzeo od kurira. Nakon što je uhapšen, istražni organi iz BiH i Hrvatske su počeli da tragaju za “štekom” koji se nalazio na teritoriji Hrvatske. Nakon brojnih provjera, u Kurtovićevom automobilu koji je bio parkiran u Puli pronađeno je dodatnih 15 kilograma heroina. Prilikom pretresa automobila hrvatska je policija pronašla i oko 18 hiljada eura. Kenanu Kurtoviću je, prema informacijama Istrage, pomagala najmanje jedna osoba.

altKenan Kurtović: uhapšen zbog krijumčarenja 15 kilograma heroina

Istražni organi su Kenana Kurtovića pratili posljednjih dvanaest mjeseci, nakon što je primijećeno da često, čak i tokom pandemije, prelazi iz BiH u Hrvatsku, tvrdeći da je u tranzitu. No, sve do sada istražitelji nisu uspjeli zadokumentovati jer je Lepi, kako je nadimak Kenana Kurtovića, bio vrlo oprezan. Ovo, inače, nije prvi put da je Kurtović uhapšen zbog krijumčarenja droge. U decembru 2009. godine mu je suđeno na Sudu BiH, gdje je i nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

“U vremenskom periodu od septembra 2008. godine do 05. marta 2009. godine, u namjeri pribavljanja finansijske koristi, a nakon što je postao pripadnik zločinačke organizacije, u smislu čl. 1. st. 19. Krivičnog zakona BiH, što podrazumijeva da je kao pripadnik imao unaprijed tačno određenu ulogu u organizovanoj grupi koju je izvršavao po nalozima sebi „pretpostavljenih“, gdje je bez ovlaštenja nabavio, od njemu poznatih lica, veću količinu opojne droge heroin, a radi dalje međunarodne prodaje”, navedeno je u presudi Suda BiH.

alt

Policijske agencije sumnjaju da je Kurtovićev “pretpostavljeni” turski državljanin Ačik Džan (Acik Can). On je 2016. godine protjeran iz Bosne i Hercegovine nakon što ga je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH proglasila osobom opasnom po nacionalnu sigurnost BiH. Prije toga, Džana je Tužilaštvo BiH optužilo zbog organiziranog kriminala u predmetu “Exclusiv”, kada mu je suđeno zajedno sa braćom Hamdom Dacićem i Harisom Zornićem (ranije Ljutvija Dacić). Svi optužene Sud BiH je u decembru 2014. godine pravosnažno oslobodio.

Osim turskog državljanstva Džan posjeduje i državljanstvo Srbije gdje je živio nakon protjerivanja iz BiH. Godinama je bio pod istragom i njemačke policije koja je dokumentovala njegove kontakte sa Kenanom Kurtovićem koji je sada uhapšen u Hrvatskoj.  I Kurtović, osim državljanstva BiH, posjeduje i državljanstvo Srbije. Rođen je u Priboju 1981. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...