KURT BASSUENER ZABRINUT ZA BOSNU I HERCEGOVINU: EUFOR hitno u Brčko, NATO da kontroliše bh. nebo; Poslati još vojnika u BiH...

Kurt Bassuener, suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, bio je gost u programu Face televizije.

  • Vijesti

  • 16. Okt. 2021  

  • 12

-Poslati još vojnika u BiH! Samo to može zaustaviti Dodika i Rusiju! Zabrinut sam u BiH, ne osjećam se sigurno! Dodik navikao da Zapad uzmiče, verbalni odgovor nije dovoljan! Plašim se da će doći do unutrašnje reakcije! Bilo kakav pokušaj podjele BiH neće dobro završiti! Sramotno je da dozvoljavamo da Dodik i Čović određuju dnevni red! Pravno i praktično nije moguće ukinuti RS! Dodik sve čini uz podršku Vučića i Lavrova! Nije čudno što Dodik situaciju u RS poredi sa Slovenijom! Pogledajte samo ko su Dodikovi prijatelji – Viktor Orban i Janez Janša! Moguće je da EUFOR i NATO reaguju! Schmidt nije dorastao poslu koji je preuzeo!

Ovo je predviđena putanja već dugi niz godina! Nema nikoga ko će zaustaviti Dodika da rasturi državu! Ovo sada je sigurnosna prijetnja i sigurnosni izazov i traži sigurnosni odgovor! Verbalno nije dovoljno! Često čujem da neće biti rata u BiH! Tačno je da nema onoga što je bilo 90-ih! Ne mora da bude tih razmjera, ali ako neko pogine – to je dovoljno! Ovo sada je odgovornost Međunarodne zajednice! BiH je nešto što smo preuzeli prije 26 godina! Naš posao je da štitimo sigurnost u BiH, ali mi to ne radimo! Niko ne spominje EUFOR i NATO – ni Kvinta ni PIC! Velika sila treba braniti teritorijalni integritet BiH! Mi djelujemo slabi i Dodiku je to jasno! Dodik je navikao da gleda kako Zapad uzmiče od svojih obaveza! Schmidt nije dorastao poslu koji je preuzeo! Imao je vremena da se pripremi, ali nije! Međunarodna zajednica nema plan i strategiju! Najviše vremena su potrošili na ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona i to zadovoljava Dragana Čovića!

Nije ovo prvi put da Dodik udara dok Međunarodna zajednica šuti! Dodik koristi to što Međunarodna zajednica ne reaguje! Mi šaljemo poruku neodlučnosti, nedostatka jedinstva i ozbiljnosti! Kad kažem „mi“ mislim na SAD, EU i druge NATO saveze! Schmidt je rekao da je sve na bh. vlastima! To nije dobro! Možda Dodik dobije što traži i to bi bilo opasno! Zapovjednik EUFOR-a se sastao s Dodikom bez zastave BiH! Ko koga tu upozorava?! I trupe EUFORA u BiH mogu postati taoci Dodika! Ako ne pokažemo da nećemo dozvoliti ovakve sigurnosne izazove, bit ćemo odgovorni za ono što se na kraju desi! Plašim se da će doći do unutrašnje reakcije! Bilo kakav pokušaj podjele BiH neće dobro završiti! Da Međunarodna zajednica reaguje, to bi radikalno smanjilo Dodikovu snagu! Jedino to može dovesti u pitanje Dodikov autoritet! Mi dozvoljavamo da dnevni red određuju Dodik ili Dragan Čović i to je sramotno, kazao je Kurt Bassuener za Face televiziju.

Pogledajte video.

Dodik sve čini uz podršku Vučića i Lavrova! Postoji ozbiljan potencijal da Rusija i Kina iskoriste Veto! Dodik pokušava da sve okrene protiv nas! Pravno i praktično nije moguće ukinuti RS! Nije čudno što Dodik situaciju u RS poredi sa Slovenijom! Pogledajte samo ko su Dodikovi prijatelji – Viktor Orban i Janez Janša! Niko ne može zamahnuti štapićem i ukinuti RS! Moralo bi doći do novog ustavnog poretka! Te promjene bi morale da uključe sve ljude u RS-u! Moguće je da EUFOR i NATO reaguju! Logistika u Afganistanu je ohrabrila Dodika! Nije BiH neki veliki logistički izazov! Vrlo brzo se na teren može postaviti moderna snaga! Nije pitanje sposobnosti – pitanje je volje!

Bilo bi logično da u BiH dođe još vojnih jedinica! To bi bilo mudro! Volja mora da krene iz Washingtona, ali Washington nema sluha! Ne osjećam se sigurnim kad vidim šta se dešava!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...