PATRIJARH PORFIRIJE O BOGATSTVU GLAVNOG GRADA BiH: "Sarajevo je kroz vijekove otvoren grad, a pravoslavni Srbi u..."

"...u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu."

  • Društvo

  • 16. Okt. 2021  16. Okt. 2021

  • 3

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu počela je služba u čast patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, koji je stigao u posjetu Mitrpoliji daborbosanskoj.

Patrijarh Porfirije kazao je da je njegovo srce ispunjeno istinskom radošću, radošću Bogom što je u predivnom u Sarajevu.

Kazao je da se radi o veoma širokogrudom gradu, otvorenom na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili.

Govorio je o ljepoti različitosti onih koji su ovdje stoljećima živjeli.

"Sarajevo kroz vijekove jeste otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu. Tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu. Malo je gradova poput Sarajeva, u Evropi skoro da ih nema, kazao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze različite bogomolje.

Patrijarh boravi u Sarajevu povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma. Ovom molitvenom činu prisustvuje brojno sveštenstvo.

(Klix)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...