DODIK JE SVJESTAN DA MU JE KRAJ BLIZU: „Podržat ćemo Šarovića ako predloži ukidanje Zakona o vojsci, ali njemu nije jasno da to ne može uspjeti…“

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posljednjim izjavama nagovijestio je da stvari neće ići onako kako je on zamislio.

  • Politika

  • 18. Okt. 2021  18. Okt. 2021

  • 4

- Mi ne uzimamo od BiH ništa što joj je Ustavom dato, ali ono što je visoki predstavnik nepravno uradio, to ćemo uzeti u svoje ruke i upravljati tim - istakao je Milorad Dodik u Dnevniku plus RTRS-a.

Dodik je kazao da su visoki predstavnici u BiH nametnuli 140 zakona, čime su mijenjali ustavni poredak, te da Republika Srpska neće odustati od „vraćanja otetih nadležnosti“.

- Razlozi za to su zakon koji je nametnuo Valentin Inzko, Ustavni sud BiH, ministar koji otkaže vojnu vježbu sa Srbijom, ministarka spoljnih poslova Bisera Turković koja ide po svijetu i predstavlja isključivo svoju politiku i politiku svoje stranku, zatim Željko Komšić koji se lažno predstavlja u Savjetu bezbjednosti UN-a, te Christian Schmidt koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a to nije. U tim nesređenostima, šta je važnije od očuvanja digniteta Republike Srpske - rekao je on.

Govoreći o izjavi predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da će SNSD podržati "sve što Šarović tamo predloži, kao na primjer ukidanje Zakona o vojsci", ali da "Šaroviću nije jasno da to tamo ne može uspjeti".

- Nas to ne sprečava da postupamo u skladu sa Ustavom, jer ne može biti zakon jači od Ustava koji je najvažniji pravni akt, rekao je Dodik.

On je dodao da SDS "nema veze sa onom političkom strankom koja je povela narod", jer, kako kaže, sadašnji kapacitet i programski profil uopšte nije isti.

- Nažalost, oni su se opredijelili za neke poteze koji idu za tim da se prilagode onom što se od njih očekuje, a očekuje se da napadaju SNSD i Milorada Dodika - rekao je Dodik i dodao da "Šarović vodi podaničku politiku prema strancima i politiku dodvoravanja Bošnjacima", kazao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...