BURNO U TITOVOJ 16: Šta nas čeka poslije sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danima iznose oprečna viđenja stanja u zemlji.

  • Politika

  • 18. Okt. 2021  

  • 1

Milorad Dodik nekoliko puta je dao do znanja kako ne odustaje od planova kojima bi doveo u pitanje opstanak dijelova državne vlasti. Danas sjedaju za isti stol. Ukoliko ne požure, stručnjaci upozoravaju, ulazimo u novi, opasniji oblik državne krize.

I to prema predviđanjima mnogih najhladnija u posljednjih nekoliko godina, kada je upitanju politički teren. A zima je odavno u zgradi Predsjedništva. Sjednica gotovo i da nema, a i ako se odluče na rad, formalnog je karaktera.

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH

"Toliko se osjećam relakisrano, evo pozivam vas u kabinet u ponedjeljak u kabinet da zapjevamo ovdje baš u Predsjedništvu".

A osim Dodiku, do pjesme nikome nije. Politička situacija sve napetija. O interesu građana niko ne razmišlja, jer sva razmišljanja su već u 2022.godini. Poboljšanje standarda života građana misaona imenica jer su na stolu, za njih, važnije teme.

ŽELJKO KOMŠIĆ, predsjedavajući Predsjedništva BiH

"Mi smo od priče o konkretno evropskom putu BiH ka ispunjavanju 14 prioriteta došli do toga, od te priče do priče o sigurnosti, stabilnosti, jedinstvu i suverenitetu BiH , sad vidite gdje smo i šta smo".

Da li će današnja sjednica donijeti konkretnije rezultate ili barem mirnije tonove, teško je predvidjeti. Umjesto o vanjskoj politici i u ovoj zgradi jedine teme su najave vraćanja nadležnosti Republici Srpskoj, proglašenje ništavnim zakona o sudu i tužilaštvu na prostoru Republike Srpske, SIPA-i, preispitivanje statusa Oružanih snaga BiH. U ozbiljnoj smo krizi i šta nas još čeka?

ENVER KAZAZ, profesor na Filozofskom fakultetu UNSA-e

"Mi prisustvujemo uvodu u novi oblik krize, Dodik se ne može vratiti nazad i veliko je pitanje kako će se kriza razvijati, bojim se da je on ne može kontrolisati ne može upravljati krizom , a u velikoj mjeri ona će zavisti od ponašanja opozicije u NSRS".

I dok se svi ne urazumimo, ugrožena nam je međunarodna saradnja, realizacija infrastrukturnih projekata upitna, smanjen potencijal ekonomskog oporavka države.

Međunarodni Monetarni fond je smanjio projekcije rasta ekonomskog oporavaka BiH za ovu godinu na 2,8 posto i postoje naznake da isti čak budu i niži zavisno od dešavanja do kraja godine i sve upućuje na činjenicu da politička kriza neminovno ima posljedice na ekonomsku krizu.

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...