VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Brodovi kineske i ruske mornarice prošli japanskim tjesnacem Tsugaru, pomno se prate aktivnosti...

Moskva i Peking posljednjih nekoliko godina njeguju međusobno bliskije vojne i diplomatske veze s obzirom na razdoblje u kojem su se odnosi obiju zemalja sa Zapadom pogoršali.

  • Svijet

  • 19. Okt. 2021  

  • 1

Deset brodova kineske i ruske ratne mornarice u ponedjeljak je plovilo tjesnacem koji razdvaja glavni japanski otok i njegov sjeverni otok Hokkaido, saopćila je japanska vlada, dodajući da pomno prati takve aktivnosti.

Ovo je prvi put da Japan potvrđuje informaciju o plovidbi brodova kineske i ruske mornarice tjesnacem Tsugaru koji razdvaja Japansko more od Pacifika.

Premda tjesnac spada u međunarodne vode, veze Japana i Kine odavno nagriza spor u čijem je središtu skupina otočića u Istočnome kineskom moru. Teritorijalni spor postoji i između Tokija i Moskve.

- Vlada pomno prati aktivnosti brodova kineske i ruske mornarice u području blizu Japana poput ove, rekao je zamjenik glavnog tajnika kabineta Yoshihiko Isozaki na redovitoj konferenciji za novinare u utorak.

- I dalje ćemo biti maksimalno angažirani kada su posrijedi nadzorne aktivnosti u vodama i u zračnom prostoru oko Japana, kazao je.

Glasnogovornik japanskog ministarstva obrane izjavio je da se ne radi o ulasku brodova u japanske teritorijalne vode i da prolaskom kroz tjesnac plovila nisu prekršila međunarodna pravila.

Rusija i Kina su od 14. do 17. oktobra održale zajedničke pomorske vježbe u Japanskome moru u sklopu pomorske suradnje dviju zemalja. U vježbama su sudjelovali ratni brodovi i brodovi za potporu iz Ruske pacifičke flote.

Moskva i Peking posljednjih nekoliko godina njeguju međusobno bliskije vojne i diplomatske veze s obzirom na razdoblje u kojem su se odnosi obiju zemalja sa Zapadom pogoršali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...