AMERIČKI ANALITIČAR DANIEL SERWER: "Washington i Brisel imaju JASAN ZADATAK, moraju VRATITI DODIKA U REZERVU i smisliti šta učiniti s Vučićem koji...”

...naginje Rusiji, Kini, moraju smisliti kako operacionalizirati ideju reciprociteta između Srbije i Kosova.

  • Mini market

  • 19. Okt. 2021  19. Okt. 2021

  • 4

Profesor Univerziteta Johns Hopkins u Washingtontu Daniel Serwer u intervjuu za N1 komentariše posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini i ističe kako se pažnja evropskih prijestolnica i Washingtona mora usmjeriti na spriječavanje da BiH nastavi klizanje ka sukobu. Na pitanje kako gleda na posljednje poteze Milorada Dodika i najave povlačenja iz institucija Serwer poručuje da ga se mora zaustaviti.

“Najprije, znam da postoji samo jedno tijelo ovlašteno da daje konačna tumačenja Daytonskog sporazuma, a to je visoki predstavnik, a ne predsjednik Dodik. Ne, ne znam šta misli pod originalnom stvari, vjerovatno misli na bonske ovlasti, na primjer. Ali to nije mišljenje, to je na visokom predstavniku. Čini mi se da je ono što radi to da pokušava pronaći granice onoga gdje se kod Evropljana i Amerikananca može izvući. Krajnje je vrijeme da Evropljani i Amerikanci jasno stave do znanja da je on već prešao granice“, kaže Serwer.

Prema Serweru Washington i Brisel imaju prilično jasan zadatak kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ali i Srbija.

„Moraju smisliti kako vratiti Dodika u rezervu, da tako kažem, moraju smisliti šta učiniti s Vučićem koji naginje Rusiji, Kini, moraju smisliti kako operacionalizirati ideju reciprociteta između Srbije i Kosova. I onda moraju smisliti u BiH kako napraviti državu, a pod državom mislim na sarajevsku vladu ili kako državu učiniti funkcionalnom. Ovo se naglašava već duže vrijeme da ne funkcionira. I onda ne može ući u Evropsku uniju u svom sadašnjem obliku, ali potrebne reforme, uključujući reformu Sejdić-Finci, i takve stvari, pokazale su da su moguće. Zato će morati smisliti kako to učiniti“, ističe Serwer, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...