KORAK U KRIVOM SMJERU: Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS-u

U Banja Luci je u toku posebna sjednica NSRS na kojoj poslanici razmatraju situaciju u vezi s isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u RS i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.

  • Politika

  • 20. Okt. 2021  20. Okt. 2021

  • 1

- Time će i konačno biti otklonjene prepreke i omogućena nabavka adekvatnog kiseonika za zdravstvene ustanove u Srpskoj, izjavio je ranije resorni ministar Alen Šeranić koji je predlagatelj nezakonito razvlašćivanja državne Agencije.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju, Igor Crnadak, na današnjoj sjednici Odbora glasao je protiv da se Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima uputi u dalju proceduru na sjednici NSRS:

- Radi se o izrazito antievropskom zakonu, koji bi, zbog svoje kontradiktornosti sa brojnim drugim zakonima, donio haos u oblasti lijekova, njihovog uvoza i distribucije u Republici Srpskoj, što predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i živote građana. Pozivam narodne poslanike da budu razumni, da još jednom razmisle o posljedicama svog glasanja i da danas ne podrže ovaj zakon, rekao je Crnadak.

Prijedlog podrazumijeva formiranje parainstitucije u vidu "Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS".

- Ovim Zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Agencija je samostalna uprava organizacije i ima svojstvo pravnog lica”, navedeno je u članu 4 Prijedloga Zakona.

Sjedište Agencije je po prijedlogu u Banja Luci, a djelokrug u oblasti lijekova obuhvata: izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene, poslove laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanje stručne ocjene kvaliteta lijekova, izdavanje certifikata o primjenih dobrih opraksi”, navedeno je u članu 8.

Svi farmaceuti, kada na snagu stupi ovaj Zakon, dozvole za prometovanje na teritoriji RS morali bi tražiti od Agencije za lijekove RS

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...