PREDSTAVNICI 15 PARTNERSKIH ZEMALJA BORAVE U SARAJEVU: Ovo je poruka sa skupa na kojem su učestvovali predstavnici NATO-a, EUFOR-a, OSCE-a i…

Ministar Podžić je kao posebne uspjehe PSOTC-a naglasio dobijanje NATO-ove bezuslovne institucionalne akreditacije, kurseve koji su certificirani od strane NATO i UN-a te brojne ostale akreditacije NATO-a i SAD-a.

  • Vijesti

  • 20. Okt. 2021  20. Okt. 2021

  • 1

Tradicionalni sastanak zemalja prijatelja Centra za obuku za operacije podrške miru Bosne i Hercegovine (PSOTC) organiziran je 20. oktobra 2021. godine u Sarajevu, uz prisustvo više od 40 učesnika iz 15 partnerskih zemalja, predstavnika NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a i OSCE, kao i predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH te ostalih partnerskih institucija u BiH.

Svečani skup u sarajevskom hotelu Holywood otvorio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić. On je zahvalio svim zemljama koji su na različite načine od uspostavljanja 2003. godine, pomagale i još pomažu otvaranje i djelovanje ovog centra, u kojem se za učešće u mirovnim operacijama ne obučavaju samo pripadnici OS BiH, već i stručnjaci iz drugih prijateljskih zemalja i njihovih oružanih snaga.

U radu sastanka učestvovao je i komandant NATO Štaba Sarajevo američki brigadni general Eric Folkestad, kao i predstavnik Ministarstva odbrane Austrije Michaеl Pasendorfer. Skupom je predsjedavao pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

Ministar Podžić je kao posebne uspjehe PSOTC-a naglasio dobijanje NATO-ove bezuslovne institucionalne akreditacije, kurseve koji su certificirani od strane NATO i UN-a te brojne ostale akreditacije NATO-a i SAD-a.

„Materijalna i stručna podrška međunarodnih partnera bila je i jeste solidna osnova da PSOTC postane model visokih profesionalnih standarda, odgovornosti, ali i unutrašnje kohezije, koja je neizostavan elemenat jedne uspješne profesionalne, a posebno vojne strukture“, rekao je ministar Podžić.  

„Naredne godine je pred Centrom novi izazov i ambiciozan cilj – ishoditi produženje NATO akreditacije i ponovne certifikacije određenih kurseva, nakon isteka inicijalnog šestogodišnjeg perioda. Neka taj zadatak bude u samom vrhu svih prioriteta“, istakao je ministar.

On je napomenuo kako se na nedavnom Regionalnom sastanku ministara odbrane Zapadnog Balkana, uz učešće Austrije i Evropske odbrambene agencije, postigla saglasnost o potrebi organizacije posebnog programa obuke za strateški nivo personala u odbrambenim sigurnosnim sistemima država regije, i to u kontekstu Evropske zajedničke sigurnosne i odbrambene politike. Radi se o programu modularnog karaktera u formi jednosedmičnih seminara, koji će se održavati kvartalno, prvo na Austrijskoj odbrambenoj akademiji početkom 2022. godine, a potom i u državama regiona. Podžić je naglasio da upravo PSOTC vidi kao platformu za pripremu i organizaciju strateškog liderskog seminara tokom 2023. godine, kojem će domaćin biti BiH.

„Danas je potreba za mirovnim operacijama veća nego ikada i mi kao Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ponosni smo što možemo reći da, u skladu sa zadacima koje imamo u Zakonu o odbrani, uspješno izvršavamo taj dio misije kako kroz aktivno učešće naših pripadnika u područjima operacija tako i kroz aktivnosti ovog centra“, zaključio je ministar, naglašavajući i aktuelne okolnosti, u kojima budžet državnih institucija nije odobren u redovnoj proceduri.

Kao predsjedavajući sastanka „Prijatelji PSOTC-a“, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović naglasio je važnu ulogu PSOTC-a u strukturi Oružanih snaga, i zahvalio se posebno na učešću predstavnicima NATO-a i EUFOR-a, te partnerskim centrima za obuku, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...