SVE OČI UPRTE U KAJGANIĆA: Može li se očekivati hapšenje Milorada Dodika?

Pored očekivanih iz RS-a, tu su i druge političke reakcije u kojima se očekuje da će tek sada pravosudni sistem početi da funkcioniše i da reaguje

  • Društvo

  • 20. Okt. 2021  

  • 3

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH smijenilo je danas glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Za vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH imenovan je Milanko Kajganić.

Kajganić će na toj funkciji ostati sve do završetka konkursne procedure, kada će biti imenovan i novi vršilac dužnosti glavnog državnog tužitelja. Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da je predlagao da Gordanu Tadić naslijedi Dijana Kajmaković, s obzirom na njeno iskustvo i sav dosadašnji rad. Međutim, nije dobio saglasnost ostalih članova. Oni su željeli da to na kraju bude Milanko Kajganić, prenosi O kanal.

Gordana Tadić će sada obnašati funkciju tužiteljice Tužilaštva BiH.

Za O kanal reagovali su i drugi pravnici, prije svega Asim Crnalić koji je advokat a i nekadašnji član VSTV-a. Spomenuo je da do sada državni tužitelji nisu svoj mandat završavali do kraja, nego su upravo ili suspendovani ili smijenjeni, kao što je slučaj sa Gordanom Tadić.

- Ili se radi o tome da se politika miješa u odlučivanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ili se radi o tome da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće pogrešne ljude postavilo na tako značajnu funkciju, ističe.

Advokatica Vasvija Vidović smatra da je veoma loša bila kadrovska politika pri izboru glavnih tužilaca u posljednjih nekoliko mandata tih tužilaca.

- Ali, naravno da to Tužilaštvo ima vrsnih tužilaca koji će sigurno biti sposobni da preuzmu dužnost vršioca dužnosti, istakla je.

Očekivano, osim pravnih akcija, danas su uslijedile i one političke. Prve su stigle iz RS-a, odnosno Milorada Dodika koji je ovu smjenu prokomentarisao da je to bilo direktno pod vodstvom SDA, s obzirom da, kako je to on kazao, "6 muslimana je glasalo za smjenu Gordane Tadić". Zanimljivo je da je i HNS danas stao u odbranu Gordane Tadić, kazavši da su njenom smjenom "bošnjački unitaristi urušili pravnu državu". Međutim, tu su i druge političke reakcije u kojima se očekuje da će tek sada pravosudni sistem početi da funkcioniše i da reaguje. Najviše su sada oči uprte u Kajganića, odnosno njegovo djelovanje u nastavku. Prije svega, to se odnosi na formiranje predmeta upravo protiv lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, s obzirom na njegovu retoriku u posljednje vrijeme. Pojavljuju se i te najave da se negdje očekuje i hapšenje Milorada Dodika. Međutim, sve je sada jako rano komentarisati, s obzirom da je on tek danas preuzeo tu funkciju.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...