BIVŠI PREDSJEDNIK FBIH: "Ovo je trenutak u kojem HDZ treba pokazati da se suprotstavlja razbijanju BiH"

Budimir kaže kako HDZ kao praktično jedina stranka hrvatskog naroda u BiH koja participira u vlasti na nivou BiH i entiteta ustraje na svojim stavovima o izbornom zakonu i ne čini ništa čime ostavlja dojam da podržava stavove i namjere vodstva RS-a.

  • Politika

  • 21. Okt. 2021  21. Okt. 2021

  • 2

Bivši predsjednik FBiH Živko Budimir vjeruje da je aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini potreba lokalnih političara da sačuvaju vlastite pozicije, zbog čega ne vidi njeno brzo rješenje. No, od odgovornosti ne amnestira ni međunarodnu zajednicu.

Budimir kaže kako HDZ kao praktično jedina stranka hrvatskog naroda u BiH koja participira u vlasti na nivou BiH i entiteta ustraje na svojim stavovima o izbornom zakonu i ne čini ništa čime ostavlja dojam da podržava stavove i namjere vodstva RS-a.

"Lično sam uvjeren da je ovo trenutak u kojem svojim stavovima i djelovanjem HDZ treba nedvosmisleno cjelokupnoj javnosti u BiH pokazati da osuđuju i suprotstavljaju se svim aktivnostima usmjerenim ka razbijanju BiH. Takav stav i djelovanje, uvjeren sam, promijenili bi percepciju o HDZ-u kod većine javnosti u BiH, relaksirali odnose te olakšali pregovore s bošnjačkim političkim subjektima o promjenama Izbornog zakona i funkcioniranju institucija", kazao je on u intervjuu za Al Jazeeru Balkans.

Dodaje kako je činjenica da su SAD i EU uložile puno napora i sredstava za normalizaciju odnosa u BiH, ali je činjenica i to da su jednako odgovorne, kao i lokalni političari za nefunkcionalnost institucija.

"Svi su odavno svjesni da postojeći okvir u BiH daje mogućnost opstrukcija i blokada svima koji to žele. Kada mi pokažu da lisica može čuvati kokoši, počet ću vjerovati da Bosnu i Hercegovinu mogu graditi oni koji su je rušili. Dejtonski sporazum je derogiran neprovedbom ANEXA 7 i Ustav BiH, kao dio Dejtonskog sporazuma koji je predviđao povratak prognanih i izbjeglih, postao je izvor problema, a ne rješenja u BiH. Rješenje nije povratak na Dejton, jer bi taj povratak značio nastavak sukoba koji je Dejtonski sporazum zaustavio. Narodna izreka kaže da ko s vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju. Bolna je stvarnost da će to uglavnom biti glave nas koji živimo u BiH, ali neće ni sve glave vani ostati pošteđene", zaključio je Budimir.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...