IZ HDZ-a HISTERIČNO VRIŠTE: Padom DODIKA gube pouzdanog partnera kojeg je Tužilaštvo BiH na čelu sa GORDANOM TADIĆ zaobilazilo

Nakon smjene glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić histerično su počeli vrištati kako je to urađeno voljom Bošnjaka.

  • Politika

  • 21. Okt. 2021  21. Okt. 2021

  • 3

Uzalud se bivši predsjednik F BiH Živko Budimir nadao da je separatizam SNSD-a vrijeme da HDZ BiH pokaže spremnost za suprostavljanje razbijanju BiH. Umjesto toga iz ove stranke rade sve da razbiju iluzije kako nisu u subordinaciji sa Miloradom Dodikom.

Nakon smjene glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić histerično su počeli vrištati kako je to urađeno voljom Bošnjaka. Iz HDZ-a koji nije dugo ćutao stigle su nove prijetnje tvrdnjom da je smjena Tadićeve uvod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru pravosudnih institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira. Na šta konkretno misle može se iščitati iz izjava predsjednika F BiH Marinka Čavare (HDZ BiH), kojem je njegova stranka omogućila da čuva poziciju mimo zakonskih i ustavnih procedura, o neophodnosti formiranja trećeg entiteta u BiH.

"Milorad Dodik ne ruši državu, možda su samo isprovocirani oni koji imaju entitet Republiku Srpsku, što mislim da nije pravedno da jedan narod dobije entitet i u nazivu i sadržaju i po sastavu stanovništva, a da druga dva naroda budu u FBiH u jednom entitetu. Mislim da je to trebalo završiti sa tri entiteta, puno bi se bolje i lakše slagali", izjavio je Čavara u gostovanju na FTV-u.

Kao i uvijek Čavara je zaboravio da je slaganje HDZ-a i SNSD-a o podjeli BiH slikovito demonstrirano potpunim nestankom Hrvata iz RS-a. Tamo skoro da ima više sveštenika nego onih kojima bi predvodili molitve. Od ranije je jasno da je HDZ spreman žrtvovati i dio Hrvata u F BiH kako bi prije svega svom predsjedniku omogućili da bude suvereni vladar na jednom teritoriju što mu garantuje da neće biti procesuiranja kriminala i provjere kako su on i familija stekli enormno bogatstvo. Odlazak Tadićeve čiji rezultati u obračunu s korupcijom su skromni, ako i u oblasti procesuiranja odgovornih za ratne zločine, očigledno je uzbudio HDZ-ovce. Kao da su izgubili sigurnost, pa su iz prećutnog odobravanja onoga što Dodik čini morali i javno priznati da im ne bi bilo mrsko cijepanje države. 

Dok Živko Budimir smatra da bi HDZ promovisanjem državotvorne politike otvorio prostor za bolju komunikaciju unutar F BiH, mediji odani ovoj stranci otvoreno vrše pritisak na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da on lično sruši snove mrskog im predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića o bilo kakvoj građanskoj državi. To se dobija Izbornim zakonom po volji HDZ-a. U prevodu, HDZ bi prestao spominjati treći entitet, jer bi ga nakon izbora po njihovom modelu kasnije samo trebalo legalizirati. Interesantno je da (ne)oprezni mediji bliski HDZ-u na pijadestal podižu pragmatičnost predsjednika HDZ-a tvrdnjom da je rješavanje unutrašnjih pitanja BiH prepustio mehanizmima Republike Hrvatske.

Iz svega navedenog moglo bi se zaključiti da se u HDZ-u plaše najavljenih reakcija međunarodne zajednice. Padom Dodika HDZ bi izgubio pouzdanog partnera kojeg je koje li slučajnosti Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić u pravilu zaobilazilo, piše nap.ba.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...