OGLASILI SE IZ SDA: “OHR će snositi odgovornost ako ne poništi neustavni zakon NSRS do…”

SDA napominje da je OHR isto tako, u sličnoj situaciji, Petritschevom odlukom od 1. 10. 1999. poništio pet neustavnih zakona kojima je Narodna skupština RS pokušala prisvojiti pravo da odlučuje o primjeni važećih državnih zakona.

  • Politika

  • 21. Okt. 2021  21. Okt. 2021

  • 11

Nakon što je na jučerašnjoj posebnoj sjednici NSRS-a usvojen zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS iz stranke SDA su izdali zvanično saopćenje kojim upozoravaju da on predstavlja direktan napad na Ustav BiH.

- Konkretno, grubo se krši član 1. stav 4. koji garantuje jedinstven ekonomski prostor BiH, kao i član 3. stav 5. na temelju kojeg je uspostavljena Agencija za lijekove BiH kao dodatna državna nadležnost. 

Oni navode da je, s obzirom da je ovim zakonom previđeno da se počne primjenjivati za šest mjeseci, čime je prolongirana i moguća reakcija Ustavnog suda BiH, jedina instanca koja može pravovremeno reagirati jeste Ured visokog predstavnika.  

- Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS postigne krajnje destruktivno dejstvo, a to je - kako je u svom saopćenju ispravno ocijenio i sam visoki predstavnik - narušavanje ustavnog poretka, kroz unošenje pravne nesigurnosti, navodi se u saopćenju. 

SDA napominje da je OHR isto tako, u sličnoj situaciji, Petritschevom odlukom od 1. 10. 1999. poništio pet neustavnih zakona kojima je Narodna skupština RS pokušala prisvojiti pravo da odlučuje o primjeni važećih državnih zakona.

- S obzirom da je OHR tada reagirao, navedena praksa i konzistentno izvršavanje mandata ga obavezuje da to učini i sada, navode iz SDA. 

Pozvali su visokog predstavnika da do 28. oktobra, kada su, kako su istakli u SDA, najavljeni novi neustavni zakoni NSRS usmjereni na rušenje ustavnog poretka, poništi doneseni entitetski Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, prenosi Fena.

- Time će spriječiti pogubno dejstvo ovog, ali i ostalih najavljenih akata. U protivnom, i sam visoki predstavnik će snositi odgovornost za posljedice, saopćili su iz SDA.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...