STRAHOVITA PROGNOZA STUČNJAKA ACCUWEATHERA: Balkanom će ove zime prolaziti oluja za olujom!

Niz oluja koje se predviđaju ove zime, navodi se i to, povećat će rizik od poplava u Italiji, na Balkanu, širom istočne Europe.

  • Vijesti

  • 21. Okt. 2021  

  • 0

AccuWeather u sezonskom izvještaju predviđa za južnu Europu, preciznije posebno na Balkanu, žestoke vremenske prilike.

Prognoze ove agencije najavljuju da će se vlaga s Mediterana pomicati prema Italiji, a onda da će dalje prelaziti preko Balkana i dalje prema Turskoj.

"Zbog takvog stalnog pritjecanja vlade, ova područja će imati oluju za olujom."

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Europe ostati prosječne, ali i da će temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana biti dosta više od prosjeka, prenosti RTL.

Za razliku od Mediterana, prognostičari AccuWeathera predviđaju za unutrašnjost istočne Europe prodore neočekivano hladnog zraka:

"Ako polarni vrtlog izbaci mlaz hladnog zraka, jezgre te hladnoće vremenom će se pozicionirati u dijelovima istočne Europe."

Područje s najvećim rizikom za temperaturu nekoliko stepeni ispod normale ove zime obuhvaća područje od centralne Ukrajine, sjeverno do Latvije i Estonije, te na zapadu do Slovačke i Poljske.

Niz oluja koje se predviđaju ove zime, navodi se i to, povećat će rizik od poplava u Italiji, na Balkanu, širom istočne Europe.

U istočnoj Europi dodatan problem će biti i to što će sve oluje koje uspiju prijeći preko Balkana, a koje će se zaputiti dalje prema Ukrajini, vjerovatno nailaziti na hladan zrak, na tim mjestima stacioniran odranije. Takav susret vlage i hladnog zraka dovodit će do čestih razdoblja kiše i snijega u većem dijelu istočne Europe.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...