ZAVRŠEN SASTANAK SATTLERA I DELEGACIJE SDP-a BiH: "Pozivamo sve druge bh. snage da..."

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler bio je danas u Sarajevu domaćin sastanka delegaciji SDP-a BiH.

  • Vijesti

  • 22. Okt. 2021  22. Okt. 2021

  • 3

U obraćanju novinarima nakon sastanka, potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović je rekao da je delegacija njegove stranke na današnjem susretu iznijela vrlo jasan stav da je narušen ustavni poredak BiH.

Također je rečeno da su odluke NSRS od prije dva dana apsolutno antidejtonske i antiustavne, te da oni kao SDP BIH više neće čekati, već krenuti u akciju.

Kako je rekao, to podrazumijeva jednu akciju lobiranja kod članstva Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista.

"Danas smo tražili da se dijalog o svim ključnim pitanjima, a danas prevashodno o očiglednom narušavanju ustavnog poretka, vrati u institucije BiH. Apelovali smo i zaključili, kao i što smo do sada hiljadu puta u javnosti, da sve razgovore unutar BiH, koji se tiču države BiH, vratimo u institucije BiH, a ne po kafanama s nacionalnim liderima i da je jedan od razloga zašto smo danas u ustavnoj krizi je upravo to što su radili u prethodnom periodu", navodi Mijatović.

Na pitanje novinara kakav je bio odgovor Sattlera, Mijatović je rekao: "Svakako da je nama mnogo više stalo do naše države, nego njima i da sigurno nisu zabrinuti koliko smo mi."

"Ono što se nadam je da će prenijeti našu poruku zvaničnicima u Briselu i da iz faze njihove zabrinutosti krenemo na djelovanje unutar BiH. Kolega Bećirović i ja smo ih molili da više nema dijaloga sa ljudima koji narušavaju ustavni poredak BiH, to nisu partneri ni njihovi, ni BiH", ističe Mijatović.

Na pitanje može li se očekivati skoro hapšenje lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Mijatović je jasan - to je pitanje za institucije BiH i Tužilaštvo BiH.

"Shodno zaključcima Predsjedništva SDP-a, pozivamo novog v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića da na formirani predmet krene raditi svoj posao", kazao je Mijatović.

Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović današnji sastanak sa Sattlerom ocijenio je vrlo sadržajnim, te da mu je delegacija SDP-a uputila vrlo jasne poruke. Prva poruka, kako je rekao, je da su teritorijalni intergritet, politička nezavisnost i suverenitet BiH neupitni.

"Složili smo se zajedno s predstavnikom EU da situacija u BiH već ima jedan ozbiljan krizni karakter i u tom smislu svi nadležni organi - i međunarodne zajednice i domaći organi vlasti moraju početi raditi svoj dio posla. Blokada državnih institucija BiH i kršenje državnog ustava BiH i zakona su nedopustivi. Ovdje su u pitanju obilježja krivičnog djela, narušavanje ustavnog poretka i sada svi moraju da odrade svoj dio posla. S principima zakonitosti i ustavnosti nema ko da se kocka, jer ako do toga dođe onda srljamo u anarhiju, a to nikome nije u interesu", dodao je Bećirović.

Kako je istakao, njihova generalna poruka jeste da EU mora preći na konkretan teren.

"Sa terena nekih izražavanja zabrinutosti i jalovih saopćenja moraju se povući konkretne mjere. SAD su negatorima države BiH i onima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum uvele sankcije. EU mora također pokazati da je i na djelu konkretno spremna da zaštiti državu BiH. Osim međunarodnog faktora, vrlo je važno da domaći organi rade svoj dio posla u prvom redu pravosuđe, odnosno Tužilaštvo", kazao je Bećirović.

Dodaje da su ovo samo prvi koraci, te da imaju namjeru da i unutrašnju, a pogotovo međunarodnu aktivnost intenziviramo u narednom periodu. Pisma koja je SDP već uputio prema PES-u i SI naišli su na dobar odziv, što je pozdravio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

"Naše delegacije obići će ključne evropske i svjetske metropole, imamo sastanke sa ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, u idućoj sedmici sa visokim predstavnikom Schmidtom, brojnim parlamentarcima, ministrima. Pozivamo sve druge bh. snage da intenziviramo svoje aktivnosti i na vanjsko-političkom planu", zaključio je Bećirović.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...