ANALITIČAR GJENERO KATEGORIČAN: "Vlada Zdravka Krivokapića više ne postoji!"

Davor Gjenero (Foto: Arhiva)

  • Regija

  • 22. Okt. 2021  

  • 0

Raspad parlamentarne većine doveo je do toga da izvršna vlast u Crnoj Gori ne postoji, kao što ne postoji ni, kako joj tepaju, ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića, kazao je u razgovoru za CdM politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero.

Govoreći o Izvještaju EK o Crnoj Gori, on kaže da, iako je bilo očekivano da će izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore biti nepovoljan, ipak je bilo za očekivati da će on biti temeljitiji i da će jasnije definisati razloge zastoja u predpristupnim reformama.

“Izvještaj insistira na konceptu koji govori o produbljivanju političkih podjela, kao o uzroku političke krize i zastoja. Naravno, nije u tome glavni problem, nego je glavni problem u činjenici da nova administracija, koja je tek u decembru prošle godine uspostavljena na osnovu rezultata izbora na kraju augusta, jednostavno nije zainteresovana za evropske vrijednosti, niti za članstvo Crne Gore u EU. Doduše, u izvještaju stoji da neka od ministarstava nisu posvećena reformama”, kaže Gjenero.

Naravno, dodaje, činjenica je i to da je raspad vladajuće većine, koja više ne postoji, doveo do toga da zapravo u Crnoj Gori nema izvršne vlasti, pa se ne rješavaju niti drugi problemi, od ekonomskih pa do pandemijskih. Iako joj se tepa kao ekspertnoj i s velikim brojem politički nepovezanih ministara, Vlada Zravka Krivokapića ne postoji, a vrlo je upitna politička neutralnost i stručna utemeljenost najvećeg dijela tog tima.

Prema njegovim riječima, američka ocjena stanja u Crnoj Gori, koju je ovih dana iznio posebni izaslanik Gabrel Escobar, a naknadno ju je ponovio i zajedno s Josephom Borellom, visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, daleko je preciznija.

“Crnoj Gori bi, baš kao što kaže Escobar, bilo dobro da se distancira od proruske i prosrpske politike i da se koncentriše na pripadnost Crne Gore svijetu zapada, a kao mediteranska država Crna Gora nesumnjivo spada u taj svijet”, ističe sagovornik CdM-a.

I na Brdu kod Kranja, naglašava on, jasno je rečeno da je buduće članstvo država Zapadnog Balkana čvrsto povezano sa odnosom prema euro-atlantizmu i članstvom u NATO, pa je zato “neformalno” Escobarovo upozorenje o tome da članice NATO gube povjerenje u institucije crnogorske države, zbog evazije podataka i obavještajne “zbušenosti” Crne Gore od strane Srbije i Rusije, posebno zabrinjavajuće.

“Crna Gora još uvijek, i nakon ovog izvještaja Evropske komisije, je vodeća država Zapadnog Balkana u procesu integracije s EU, ali ništa od tog lidersta nije zasluga aktualne “parlamentarne većine”, nego isključivo prethodne administracije, koja je uvela Crnu Goru u NATO i koja je harmonizovala vanjsku politiku s evropskom”, naglašava politički analitičar.

Napominje kako nova administracija nije napravila ništa u jačanju vladavine prava, a pokazalo se da “smjena vlasti” nije prošla onako kako su se nadali oni u EU koji su joj se veselili.

“Umjesto smanjivanja zavisnosti javne uprave od politike, dogodila se velika sječa u javnoj upravi, iz sistema su potisnuti kvalifikovani javni službenici na visokim pozicijama, a čak se i pregovarački tim raspao. Najgore od svega je da su ove relativno stroge evropske kritike zapravo bespredmetne, jer niti parlamentarna većina želi evrospku integraciju, niti ta većina više postoji, pa nije sposobna za vođenje bilo kakvih smislenih javnih politika”, zaključio je Đenero u izjavi za CdM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...