PRIŠTINA PROTJERALA DVA RUSA: "Predstavljali opasnost po nacionalnu bezbjednost i ustavni poredak zemlje"

Nakon ovog poteza Prištine reagovala je ambasada Rusije u Srbiji saopćenjem u kojem se ističe da Rusija ne priznaje ni Kosovo ni odluke "vlade".

  • Regija

  • 23. Okt. 2021  23. Okt. 2021

  • 3

Dva zvaničnika ruske Kancelarije za vezu u Prištini, koju je Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore proglasilo nepoželjnim viđeni su danas kako napuštaju Kosovo, prenosi Ljajmi.

Riječ je o Denisu Vengerskom i Alekseju Krivošejevu koji su proglašeni nepoželjnim na osnovu informacija Kosovske obavještajne agencije da njihova aktivnost ugrožava bezbjednost Kosova, piše Ljajmi.

Krivošejeva su nepoželjnim proglasile i albanske vlasti, pošto je u januaru, prema tvrdnjama albanske vlade, kontinuirano kršio protivepidemijske mere.

Zaharova: Namjerna provokacija Prištine

"Protjerivanje dvoje ruskih diplomata iz nepriznate države Kosovo neće imati posljedice po njihov pravni status", naglasila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u saopćenju objavljenom danas na sajtu Ministarstva.

"Polazimo od činjenice da ovaj korak prištinske administracije neće imati nikakve posljedice po pravni status pomenutih ruskih diplomata", saopštila je ruska zvaničnica, prenosi TAS.

Protjerane diplomate, prema riječima Zaharove, nemaju veze ni sa jednim organom Kosova, jer su u skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni akreditovani pri Misiji UN (UNMIK).

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova ocijenila je objavu kosovskih vlasti o tome da su dvojica ruskih diplomata u pokrajini nepoželjne osobe, kao namjernu grubu antirusku provokaciju.

Riječ je dvojici diplomata koji rade u prištinskom odjeljenju ruske ambasade u Srbiji, a Priština je kao argument navela "opasnost po nacionalnu bezbjednost" i "ustavni poredak" koji, kako ističe Zaharova, u "pokrajini faktički ne postoji".

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je jučer da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije u Prištini proglašena personama non grata zbog, kako je navela, njihove štetne aktivnosti "koje su narušile nacionalnu bezbjednost i ustavni poredak Kosova".

Ubrzo nakon ovog poteza Prištine reagovala je ambasada Rusije u Srbiji saopćenjem u kojem se ističe da Rusija ne priznaje ni Kosovo ni odluke "vlade".

"Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, dakle ne priznajemo ni njihovu vladu kao ni druge strukture. Nijedna odluka Prištine nema za nas pravnu snagu. Mi sarađujemo sa misijom UNMIK, uključujući i ova pitanja, a na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", saopćeno je iz ambasade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...