BJELAŠNICA JE ODAVNO VELIKO GRADILIŠTE: U izgradnji 500 novih apartmana, najjeftiniji...

...70.000 KM.

  • Ekonomija

  • 24. Okt. 2021  24. Okt. 2021

  • 0

Bjelašnica je već duže vrijeme veliko gradilište. Izgradnja stanova, apartmana, hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata na olimpijskoj planini odavno je uzela maha.

U posljednjih nekoliko godina intenzivno se radi na gradnji apartmana na Babinom dolu. O izgradnji na Bjelašnici htjeli smo razgovarati i sa općinskim načelnikom Ibrom Berilom, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive, tako da nismo mogli dobiti tačan odgovor koliko je stambenih jedinica do sada napravljeno, koliko se gradi i koliko se planira izgraditi u narednom periodu.

Apartmani su zbog iznimno visokih cijena nedostupni većini građana Bosne i Hercegovine. Za jednoiposoban apartman potrebno je izdvojiti čak 70.000 KM. Cijene najskupljih i najluksuznijih su i do pola miliona KM. Cijena zavisi od kvaliteta gradnje apartmana, blizine skijaške staze, hotela i drugih sadržaja.

"I posljednjih mjeseci intenzivna je gradnja na Bjelašnici. Prema regulacionom planu, u planu su novi projekti, tako da ćemo i narednih godina imati nova gradilišta i apartmane. Mislim da se trenutno na Bjelašnici gradi oko 500 novih apartmana. U fazi gradnje cijena po metru kvadratnom je od 2.600 do 3.500 KM. Sve zavisi od položaja i spratnosti, ali i kvaliteta gradnje. Gotovi stanovi su i skuplji. Najskuplji apartman koji smo mi prodali na Bjelašnici koštao je oko 350.000 KM i on je bio vrhunski opremljen sa kaminom i garažom. Ozbiljna gradilišta imaju firme Tibra i Unigradnja. Neki investitori apartmane zadržavaju za sebe i onda iznajmljuju. Uglavnom, potražnja je ogromna i svaki apartman koji se napravi vrlo brzo bude i prodan", kaže za Faktor Spaho Ljajić iz Sigenx agencije za nekretnine.

"Smuk", "Vučica", "Vučko" samo su neki od naziva zgrada sa apartmanima koje se trenutno grade na Bjelašnici.

"'Vukov vis' je završen i useljen. Trenutno su na raspolaganju za prodaju ostala samo četiri apartmana, čije se cijene kreću od 3.500K M/m2 do 3.700 KM/m2. 'Vučica' raspolaže sa 24 apartmana, od kojih je slobodno još deset, površine od 41,60m2 do 65.22m2, a cijene se kreću od 2.800 KM/m2 do 3.500 KM/m2. Naš treći projekat 'Vučko' raspolagat će sa deset apartmana. Pretprodaja počinje sljedeće sedmice, a cijene se kreću od 3.000 KM/m2 do 3.700 KM/m2", kažu investitori koji dodaju da su više nego zadovoljni prodajom, ali i potražnjom za novim apartmanima.

(Faktor) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...