BIZNISMEN IZ HAN PIJESKA NA REDOVNOJ SESIJI "KRUGA 99" PORUČIO: "Ovako više ne ide. Ili ćemo nakon ove krize napraviti državu, ili..."

Ekonomija je žila kucavica jedne zemlje, a Bosna i Hercegovina je u najtežoj recesiji u posljednjih 25 godina, rekao je biznismen i publicista iz Han Pijeska Milisav Tomović koji je bio uvodničar na redovnoj sesiji Nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Ekonomija

  • 24. Okt. 2021  

  • 1

Poručeno je da je ekonomija jedna od prvih žrtava nesređenog političkog stanja unutrašnjih odnosa u Bosni i Hercegovini.

"Ekonomija je žila kucavica jedne zemlje. Ekonomija mora biti otvorena, ne samo unutar nego i van zemlje. Mi se 25 godina dijelimo, umjesto da gradimo zajedničku državu i da razvijamo sve segmente te države u državi", rekao je Tomović govoreći o temi "Ekonomija protiv izolacija i podjela".

Smatra da u "ovakvoj zemlji itekako dobro funkcioniše siva ekonomija i crno tržište".

"Oko šest milijardi robe i kapitala se vrti na crnom tržištu. Kada bi dio tih para bio u funkciji države, koliko bi nam svima bilo bolje. Danas živimo u haotičnom svijetu i vremenu", pojasnio je Tomović.

Kako je kazao, veliki i moćni vode geopolitičke i geostrateške igre.

"Mali i nerazvijeni se ništa ne pitaju, obično u toj igri stradaju", pojasnio je Tomović.

Mišljenja je da političari pažnju građana sa realnog života preusmjeravaju na tobožnju odbranu nacionalnih interesa.

"Kako je realno stanje u našoj ekonomiji, koliko ljudi danas živi u Bosni i Hercegovini, koliko je zaposlenih u administraciji, koja je koncepcija izlaska iz postojeće krize? Na ta nam pitanja niko ne daje odgovor. Šta će tek biti poslije ove krize ostaje nam da vidimo. Nakon najnovijih tenzija u našoj zemlji, svijet i Evropa razmišljaju o sankcijama koje bi dodatno pogodile ekonomiju Bosne i Hercegovine. Naročito građane u Republici Srpskoj. Ako bi se uvele ekonomske sankcije RS-u, to bi imalo nesagledive posljedice na urušavanje ionako slabe ekonomije kako RS-a tako i cijele BiH", rekao je Tomović.

Smatra da bi to pogodilo sve u Bosni i Hercegovini i vodilo zemlju u daljnji ekonomski i populacijski sunovrat.

"Prema ocjenama Svjetske banke objavljenim u maju ove godine, Bosna i Hercegovina je u najtežoj recesiji u posljednjih 25 godina. Zbog odgađanja donošenja zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, država je u opasnosti da se nađe na tzv. crnoj listi finansijskih regulatornih agencija Evropske unije, što bi onemogućilo međunarodne transakcije", pojasnio je Tomović.

Mišljenja je da su Evropa i svijet uveliko zakoračili u duboku energetsku krizu, a u Bosni i Hercegovini kao da se ništa ne dešava.

"Ili ćemo u ovoj situaciji, nakon ove krize, napraviti državu ili ćemo ne znam šta, ovako više ne ide", dodao je Tomović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...