BALDWINU IPAK PRIJETI ZATVOR: Procurili detalji nemilog događaja, glumac nije učinio najbitniju stvar

Naime, on je kao izvršni producent bio i odgovoran za sigurnost na snimanju filma, smatraju pravni stručnjaci.

  • Show

  • 24. Okt. 2021  

  • 1

Glumac i producent Alec Baldwin, koji je slučajno ubio direktoricu fotografije Halynu Hutchins i ranio redatelja Joela Souzu na setu snimanja westerna “Rust” u Novom Meksiku, uskoro će se suočiti s pravom noćnom morom. Holivudski stručnjaci za sigurnost pojasnili su za The New York Post kako je prekršio ‘zlatno pravilo’.

No, ne samo da je uperio pištolj prema osobama, zbog čega je jedna danas mrtva, Baldwin bi kazneno mogao odgovarati i kao odgovorna osoba. Naime, on je kao izvršni producent bio i odgovoran za sigurnost na snimanju filma, smatraju pravni stručnjaci.

"Napunjeno ili ispražnjeno, oružje se nikada ne smije usmjeriti prema drugom čovjeku", kazao je za The New York Post holivudsku savjetnik za vatreno oružje Bryan Carpenter.

“Radi sigurnosti, pravilo je da se svo vatreno oružje koje se koristi u televizijskoj i filmskoj produkciji usmjerava u ”lažnu točku”, a nikada ne u filmsku ekipu ili opremu”, kaže Carpenter i dodaje da nikad ne treba dopustiti da cijev oružja pokrije nešto što ne namjeravate uništiti.

“Sve puške i pištolji su uvijek napunjeni. Čak i ako nisu, smatrajte da jesu”, upozorio je stručnjak.

Bivši filmaš i bivši član američke reprezentacije u streljaštvu Peter Lake isto Baldwina smatra krivim i kaže da je ova situacija ”jako loša po njega”.

Detalji tragičnog trenutka

U međuvremenu iscurili su i detalji nemilog događaja.

“Baldwinu je nekoliko minuta prije nego što je ispalio hitac bilo rečeno da je sigurno koristiti pištolj iz kojeg je na koncu ispalio smrtonosni hitac”, piše u izvještaju ureda šerifa okruga Santa Fe gdje se dogodila nesreća. U tom trenutku Hutchins je bila iza monitora snimatelja, gledajući preko njegovog ramena, dok je redatelj Souza stajao iza njih”, kazao je za LA Times neimenovani izvor.

Pomoćnik redatelja Dave Halls navodno nije znao da se u pištolju nalazi metak kada ga je dao Baldwinu. Rekao mu je da se radi o “hladnom pištolju”, odnosno nenapunjenom oružju.

Baldwin bi se mogao suočiti s ozbiljnim pravnim problemima, vjerovatno uključujući i ubistvo iz nehata, rekao je za The Post Joseph Costa, holivudski odvjetnik.

Kao izvršni producent vi ste u poziciji odgovorne osobe i možete biti kazneno gonjeni”, rekao je. “To je ekvivalent vožnji u pijanom stanju, što znači da netko možda nije namjeravao nanijeti veliku štetu, ali je to učinio.”

Advokat Erlinda Johnson, bivša državna i savezna tužiteljica, smatra da će se Baldwin suočiti s mogućom krivičnom odgovornošću za ubistvo iz nehata.

“Sve što država treba pokazati jest da je bio angažiran u zakonitom, ali opasnom djelu i da nije postupio s dužnim oprezom. To je ono što država mora dokazati za ubistvo iz nehata, što je krivično djelo četvrtog stepena s maksimalnom kaznom do 18 mjeseci zatvora”, kazala je, dodavši da se glumac sam morao uvjeriti da u pištolju njemu nema metaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...