DODIK JOŠ JEDNOM DOKAZAO DA MU JE MJESTO NA NEUROPSIHIJATRIJI: "Da nije bilo vizionarstva i vodeće uloge Karadžića, Krajišnika, Plavšićke..."

"Smatram da se trebamo okupiti i biti jedinstveni, jer samo jedinstvo je ono što može da nas očuva", rekao je Dodik.

  • Politika

  • 25. Okt. 2021  25. Okt. 2021

  • 26

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Narodna skupština Republike Srpske uvijek bila najvažnija brana protiv kršenja prava koje je Republika Srpska stekla Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Na obilježavaju 30 godina postojanja Narodne skupštine, Dodik je istakao da je bilo teško proteklih decenija, te da je svjedok mnogih loših namjera prema Republici Srpskoj, od onih koji su, prema njegovim riječima, pokušali da kroz puzeće, dodvoravajuće postupke unište ili dokrajče njena prava.

"Danas su prava RS-a manja nego što su bila regulisana Dejtonskim sporazumom, ali ipak danas mi Srbi imamo potrebu da se zahvalimo onima koji su nam pomogli da 1995. godine dođemo do mira, da SAD, Rusiji, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, EU tog vremana zahvalimo na predanom angažovanju da rat ne ide dalje", rekao je Dodik.

Ali isto tako, dodao je Dodik, ne možemo da se svima njima zahvalimo za implementaciji međunarodnog sporazuma koja je "sve vrijeme bilo puko kršenje tog sporazuma, u nastojanju da se iz nekih dalekih kancelarija svijeta upravlja nama i našim životima".

"Ovo je dan na koji smo ponosni, koji se u istoriji svakog naroda mjeri kao međaš, orjentir, kamen temljac. Zato je važno da na ovom mjestu kažem da nije bilo vizionarstva i vodeće uloge (Radovana) Karadžića, (Momčila) Krajišnika, (Biljane) Plavšić, (Nikole) Koljevića i mnogih drugih ljudi, vjerovatno danas ne bi bili ovdje", rekao je Dodik.

On je naglasio da je "pratio njihove ideje i bio jedan od poslanika prvog saziva, spreman da za nacionalnu borbu i slobodu srpskog naroda da nesumnjiv doprinos". "Naša sloboda je uvijek plaćana teškom cijenom, ali mi smo naučili da bez države nema slobode. Srbi su uvijek kroz istoriju nesumnjivo stajali pred najvećim silama tog vremena, kao što su Otomansko carstvo, kasnije najveće sile Balkana, i na kraju NATO savez. Možda smo negdje mogli da budemo mekši, da popustimo, ali da smo to ikada uradili ne bi bili Srbi i zbog toga smo različiti od drugih", rekao je Dodik.

On je ukazao i na značaj Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja, kako je naveo, nije dozvolila da se izgube najosnovniji elementi srpskog identiteta.

Dodik je naveo da su "dupli aršini i beskrupulozna sila" koja se pokušava primjeniti prema Republici Srpskoj kroz odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH "ponižavajuća jer vrijeđa inteligenciju i ne dozvoljava borbu za ustavni poredak".

"Nas koji se borimo za ustavni poredak smatraju neprijateljima i satanizuju nas. Kako je moguće da oni koji su formirali prvu skupštinu, budu svi osuđeni, a okorjeli zločinci za koje je dokazano da su ubijali, slobodno šetaju Sarajevom?", upitao je Dodik. Pritom nije postavio pitanje kako se ratni zločinci slobodno šetaju Beogradom i drugim gradovima u Srbiji.

"Smatram da se trebamo okupiti i biti jedinstveni. Samo jedinstvo je ono što može da nas očuva", rekao je Dodik.

On je dodao da je sasvim legitimno da je Republika Srpska interes Srbije, te poručio da je RS najvažnije nacionalno pitanje Srbije, kao što je "najvažnije državno pitanje Kosovo i Metohija".

"Nemojte nas zvati bosanskim Srbima, mi smo Srbi. Zašto je ovo nacionalnizam, ovo je pravo svakog naroda gdje god se on nalazi, a samo Srbima nije dato isto", smatra Dodik.

Dodik je rekao da je "ovih 30 godina bilo teško, ali časno" te naglasio da će Republika Srpska narednih 30 godina provesti u jačanju svoje uloge, u svijetu koji, prema njegovim riječima, jednako ostaje nepravden prema njoj kao što je bio na početku i koji neće da razumije, već hoće da primijeni silu.

"Nisam spreman da žrtvujem mir ni za Republiku Srpsku. Spreman sam da se borim za nju i da učinim sve da Republika Srpska poslije mene ostane još jača", istakao je Dodik, prenosi Srna.

Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...