NEOČEKIVAN RASPLET DIPLOMATSKE KRIZE: Nakon Erdoganovog obračuna s ambasadorima više država, uslijedila reakcija koja se jako dopala zvaničnoj Ankari?

Neimenovani izvor iz ureda predsjednika Turske saopćio je da je Recep Tayyip Erdogan pozitivnim ocijenio posljednje izjave američke i drugih ambasada u Ankari u vezi sa slučajem Osmana Kavale, jednog od 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku, javlja Anadolu Agency.

  • Svijet

  • 25. Okt. 2021  25. Okt. 2021

  • 1

Izvor je kazao da Erdogan pozdravlja posljednju izjavu koju je objavila ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari, a koju su podijelile i ambasade Kanade, Finske, Danske, Holandije, Švedske, Norveške i Novog Zelanda, piše Agencija Anadolija.

Ambasade tih zemalja u Turskoj saopćile su danas da će se pridržavati Člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Član 41. Bečke konvencije nalaže stranim diplomatama da poštuju zakone i poredak država u kojima djeluju te im zabranjuje miješanje u unutrašnje stvari tih država.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda oglasile su se nedavno putem profila na društvenim mrežama tvrdeći kako "sudski proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj" te su pozvale na oslobađanje Kavale.

Nakon objava na društvenim mrežama, Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore ovih zemalja, a na sastanku im je preneseno kako su njihove izjave pretjerane i neprihvatljive.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je dao upute ministru vanjskih poslova da se deset stranih ambasadora, zbog izjava o Osmanu Kavali, što prije proglasi personama non grata u Turskoj.

Osman Kavala je jedan od ukupno 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku. Turski predsjednik je kazao kako je Osman Kavala podružnica Soroša u Turskoj, a izjave ambasadora okarakterisao je kao "izraz neodgoja".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...