ĐONLAGIĆ KATEGORIČAN: “DF neće glasati za smjenu ministra Podžića, Tegeltija nije imao nikakvo uporište...”

"...Ja sam nekoliko puta pročitao obrazloženje koje je on naveo. On se niti u jednoj tački obrazloženja nije referirao koji to član Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine je ministar Podžić prekršio."

  • Politika

  • 25. Okt. 2021  25. Okt. 2021

  • 1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH radi u onom kapacitetu koji Poslovnik o radu to omogućava i sutra ćemo ponovo biti u poslaničkim klupama, kazao je Dženan Đonlagić, poslanik DF u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Demokratske fronte.

On je u razgovoru za BHRT najavio sutrašnju sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, te prokomentarisao aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji.

"Ja očekujem da će sjednica sutra biti održana. Da li će doći predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske, ne znam. S obzirom na to da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio odluku za inicijativu smjene ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, predsjedavajući Predstavničkog doma je imao obavezu da tu tačku uvrsti u dnevni red. Moja politička procjena je ta da će ti zastupnici iz RS-a doći na tu tačku dnevnog reda. Mislim da je to jedina tačka kojoj će oni prisustvovati i napraviti politički teatar, ne bi li još po ko zna koji put omalovažili državne institucije", smatra Đonlagić.

Nedolazak poslanika na sjednice državnih institucija, napominje Đonlagić, primjer je velike političke neodgovornosti bosanskohercegovačkih političara u aktuelnom trenutku.

"Velika većina nas će biti tu i institucije će nastaviti da funkcionišu bez obzira koliko neko pokušava da ih blokira. To je moja politička poruka. Dakle, pojedinci mogu usporavati rad, ali ne mogu zaustaviti funkcionisanje državnih institucija", kategoričan je Đonlagić.

Na pitanje da li bojkot državnih institucija od strane poslanika iz RS-a utiče na donošenje odluka u PSBiH, Đonlagić navodi da se pojedine odluke mogu donijeti i bez njihovog prisustva.

"U smislu onih tačaka i onih zakonskih rješenja gdje se traži u parlamentarnoj proceduri prvo čitanje. Ti zakoni mogu prolaziti. Problem je što ne radi izvršni dio vlasti, ne funkcionira Vijeće ministara BiH i onda nema prijedloga zakona u parlamentarnoj proceduri. To je suštinski problem koji zapravo traje od početka formiranja Vijeća ministara", ocijenio je Đonlagić.

On je naglasio da Demokratska fronta neće podržati inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koju je potpisao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. 

"Mi nećemo glasati sa smjenu ministra Podžića. Ja mislim, a to ću sutra argumentirati, da Tegeltija nije imao apsolutno nikakvo uporište u toj odluci. Ja sam nekoliko puta pročitao obrazloženje koje je on naveo. On se niti u jednoj tački obrazloženja nije referirao koji to član Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine je ministar Podžić prekršio", rekao je Đonlagić.

On je podsjetio na spornu odluku ministra Podžića zbog kojeg je Tegeltija zatražio njegovu smjenu.

"Po programu koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, trebala se održati vojna vježba između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije. S obzirom na to da trend broja zaraženih i umrlih od Covid-19 raste i u BiH i u Srbiji, ministar odbrane BiH je, konsultirajući struku, donio odluku da postoji visok stepen rizika održati vojnu vježbu u tom trenutku. On je iskoristio svoje zakonsko ovlaštenje i prolongirao datum održavanja vježbe. Dakle, nije otkazao jer nije imao ovlasti da otkaže vježbu. To može samo uraditi Predsjedništvo BiH. To je bila procjena, konsultirajući struku, i vježba je prolongirana, tako da sva zakonska ovlaštenja koja je ministar imao pred sobom su iskorištena", rekao je, između ostalog, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić, u emisiji BHT1 uživo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...