ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ: “Dodikova retorika nanijela mnogo štete, verbalni rat između političkih elita u BiH nikada nije stao’”

„Verbalni rat između etnonacionalnih političkih elita nikada nije stao, nalazimo se pod stalnom tenzijom, obični građani se pitaju da li je moguć rat u BiH“, kazala je Topić.

  • Politika

  • 26. Okt. 2021  26. Okt. 2021

  • 0

Prostor entiteta Republika Srpska danas je ekonomski, materijalno, kulturno, duhovno opustošen, ocijenila je politička analitičarka Tanja Topić u emisiji „Znam da znaš“ Gradske radio televizije, navodeći da je retorika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika doprinijela tome da se kod dijela građana BiH stvorio utisak da im je sopstvena država inostranstvo.

Komentarišući Dodikove poruke sa sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da ne prijeti otcjepljenjem RS, već reakcijom, kaže da su te poruke vrlo često kontroverzne.

„Dodik stalno naglašava da nikada nije pozivao na rat i sukobe, niti u dokumentima njegove stranke stoji riječ secesija, ali se o tome razgovara. Nešto duže od  deceniju imamo zveckanje referendumom, a to je vrsta koncepta koji bi značio samostalnu RS. Pitanje je da li je moguće tu secesiju izvesti mirnim putem“, rekla je Topić.

Naglašava da je Dodikova retorika nanijela mnogo štete.

„Ovaj prostor je danas ekonomski, materijalno, kulturno, duhovno opustošen. Ovakva retorika je doprinijela tome da se kod dijela građana BiH stvorio utisak da im je sopstvena država inostranstvo, da RS nije sastavni dio BiH. To su velike obmane, zablude, manipulacija. To je stvorilo osjećaj političke, ekonomske, pravne nesigurnosti“, ocijenila je Topić.

„Verbalni rat između političkih elita u BiH nikada nije stao“

Navodi da u BiH verbalni rat traje nešto duže od dvije decenije.

„Verbalni rat između etnonacionalnih političkih elita nikada nije stao, nalazimo se pod stalnom tenzijom, obični građani se pitaju da li je moguć rat u BiH“, kazala je Topić.

Upitana mogu li sankcije SAD-a biti okidač u BiH ukoliko im se Brisel pridruži i hoće li Amerika stati na kraj Dodikovim prijetnjama, odgovara da su SAD prije nekoliko godina stavile na crnu listu Dodika i neke od njegovih saradnika, a spekuliše se o novom setu rigoroznijih sankcija.

„Taj pritisak je u posljednje vrijeme izrazito pojačan, ne samo na BiH, nego i na Srbiju. Sankcije nemaju velikog efekta ukoliko ih ne prate sankcije članica EU. Dobar dio građana se pribojava da bi sankcije koje bi uvela EU mogle najteže da pogode ionako ugrožene građane“, navela je Topić.

Napominje da je Dodik mnogo puta plašio međunarodnu zajednicu prijetnjama referendumom, i da je svaki put situaciju zategnuo do crvene linije.

„Sve je krenulo reakcijom na tzv. Inckov zakon, gdje su zvaničnici RS bili izrevoltirani nametanjem zakona koji zabranjuje poricanje genocida. Dodik je na sastanku sa  Vučićem rekao da je spreman da se krene u razgovor ukoliko se postavi pitanje šuma i poljoprivrednog zemljišta. Političarima iz RS koji participiraju u vlasti na državnom nivou su već decenijama trn u oku Ustavni sud, Tužilaštvo BiH. Mislim da je to samo jedna vrsta ucjene, odnosno testiranja međunarodne zajednice i domaćih aktera da se vidi koliko se daleko može ići u tim ucjenama i prijetnjama“, istakla je Topić.

„Policijska vježba entiteta RS bila „dimna bomba““

Smatra da je policijska vježba entiteta RS bila „dimna bomba“.

„Pitanje je kome u BiH treba rat i sa kojim kapacitetima bi neko u BiH mogao ući u rat. Još nijesu zacijeljene rane iz prethodnog rata. RS se nalazi u vrlo osiromašenom prostoru, imamo robne rezerve koje su u stečaju. U ovom trenutku u robnim rezervama u RS nema aposlutno ništa“, naglasila je Topić.

Dodik je, prema njenim riječima, kao i Vučić, podržao produženje mandata EUFOR-u u BiH, a „postojala je vjerovatnoća da bi Rusija mogla iskoristiti mogućnost stavljanja veta kako se ne bi produžio mandat ovim snagama unutar BiH.“

„To je jedna vrsta referiranja u odnosu na one maksimalističke zahtjeve. Ide mu u prilog da se produži mandat jer bi u slučaju neprodužetka mandata vrlo važnu ulogu u BiH preuzeo NATO. Ta vojna vježba jeste u dijelu javnosti protumačena kao provokacija, pokazivanje snage, nije slučajno izabrano da se održava u Istočnom Sarajevu, ali je dobio jasnu poruku jer su helikopteri EUFOR-a nadgledali vježbu“, navela je Topić.

Ocjenjuje da su strani ambasadori nedolaskom na sastanak sa rukovodstvom entiteta RS poslali poruku da pravila igre neće određivati Dodik ni rukovodstvo entiteta.

„Ono što je tragedija u urušavanju demokratije je što se između rukovodstva RS i Dodika stavio znak jednakosti. Dodik je čovjek koji je član Predsjedništva BiH, ali je uzurpirao poziciju predsjednika entiteta, parlamenta entiteta, Vlade, svih ministara“, kazala je Topić.

Navodi da Vučić uvijek istupa sa pozicije da podržava RS, „a to znači da će podržati rukovodstvo ma ko bio na rukovodećim funkcijama u RS.“

„Došlo je do razmimoilaženja Dodika i Vučića, pogotovo u dijelu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH, Kristijana Šmita. Napravljen je pogrešan pristup međunarodne zajednice koja je sve vrijeme smatrala da Vučić može kontrolisati Dodika i prizvati ga pameti. Mislim da se preko Vučića može uticati na Dodika“, kazala je Topić.

„Međunarodna zajednica, zarad stabilokratije, podržala urušavanje ljudskih prava“

Ocjenjuje pogrešnim pristup međunarodne zajednice koja je, zarad stabilokratije, podržala urušavanje demokratije, ljudskih prava i jačanje autokratskih režima.

Navodi i da je opozicija izašla sa jasnim stavom i da je, rizikujući da bude označena kao izdajnička i da radi u funkciji političkog Sarajeva, stala iza stava da je politika vraćanja prenesenih nadležnosti avanturistička.

„Ali ne smije se umanjiti njihova odgovornost jer su zajednički učestvovali sa vladajućima u donošenju zaključaka kojima je blokiran rad institucija BiH“, zaključila je Topić za Gradski.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...