PROFESOR IVO KOMŠIĆ, OTVORENO: „Dragan Čović je glavni saveznik rušilačke politike Republike Srpske…“

Ivo Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom agresije i jedan od rijetkih političara koji je učestvovao u gotovo svim mirovnim pregovorima, govorio je za Al Jazeeru o aktuelnoj političkoj situaciji.

  • Društvo

  • 27. Okt. 2021  

  • 2

-Ponašanje visokog predstavnika nije enigmatično, niti je ponašanje Čovića misteriozno. On je glavni politički saveznik rušilačke politike koja dolazi iz RS-a i ta politika ima kontinuitet. Čović i Dodik imaju potpisan sporazum o suradnji i to nije tajna, kao što je Tuđman imao s Miloševićem a Boban s Karadžićem. Čović to ne krije, on se poziva na Tuđmanovu politiku prema BiH, on se ne odriče Herceg- Bosne koju je Haški sud proglasio zločinačkom tvorevinom, kazao je Ivo Komšić.

-Sve što Dodik radi koordinirano je sa srbijanskim vlastima. To nije ništa novo, to je nastavak one politike koja se vodila u RS-u za vrijeme Miloševića. Zvanično je svu svoju političku djelatnost RS prenijela na Miloševića devedesetih godina. To se zna u BiH, to se zna u Srbiji, to zna međunarodna zajednica. Što bi danas bilo tko u politici RS-a bio bez podrške Srbije? Ono što je devedesetih godina bilo zvanično danas je nezvanično. Za najmanju sitnicu Dodik odlazi na konsultacije u Beograd, smatra Komšić.

-BiH je uvijek bila važna geostrateška tačka Evrope. Povod za Prvi svjetski rat je bio u BiH. Također u vrijeme Drugog svjetskog rata, te u vrijeme hladnog rata cijelo naše područje je bilo značajno za svijet. Interesi velikih carevina i velikih sila su se uvijek prelamali na BiH. Međutim, danas je situacija drugačija, živimo u svijetu koji je politički i ekonomski  globaliziran, a to određuje međusobne odnose velikih sila i njihove odnose prema određenim regijama u svijetu. Ne vjerujem više u to da će one žrtvovati svoje interese radi BiH.

Vjerujem da će se one prije međusobno dogovorit. U tom kontekstu treba razumijevati njihov odnos prema politikama u BiH, posebno prema Dodiku koji pojedinačno nije začajan ali je eksponent određene politke. Međunarodna zajednica još nema jasan stav o tome. Američka administracija ima više razumijevanja za to ali je problem ako je sve prepustila Evropi. To se zbivalo i devedesetih godina. Tada je Evropa svojim mirovnim rješenjima dijelila BiH i poticala rat za teritorije, kazao je Komšić u razgovoru za Al Jazeeru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...