ZVIZDIĆ RAZOTKRIO DODIKOV MONSTRUOZNI PLAN: "Ovo je početak rušenja ustavno-političkog sistema BiH. Poslije toga slijedi..."

Ne postoji mirni razlaz, to je samo lijepa poruka za međunarodnu zajednicu da ih smiri kao da će u BiH biti sve uredu i da neće doći do bilo kakvih sukoba i da ne treba da se brinu“, poručio je Zvizdić.

  • Politika

  • 27. Okt. 2021  27. Okt. 2021

  • 0

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić gostujući u programu N1 govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, odnosima i potencijalnim posljedicama za BiH. Kako je istakao, na sceni je kulminacija politike koju provodi Dodik više od 10 godina.

“Mislim da je ovo kulminacija politike koju provodi Dodik više od 10 godina, posebno od momenta kada je član Predsjedništva i članovi SNSD-a imaju ministarske pozicije. Ne postoji takav sporazum, sporazum je bio samo o podjeli funkcija. Ovo je bio samo povod, bazni uzrok je da se BiH pokaže kao nefunkcionalna država, primat prepusti entitetima”, kazao je Zvizdić.

I dalje se insistira na etno, a ne demokratskim principima rješavanja problema u BiH. To nije svojstveno ni duhu ni kodu BiH, mi se moramo boriti za standarde koje važe u demokratskim državama. Nema efikasne države bez efikasnih institucija. Građani kada izađu na izbore, svaki građanin je nosilac ukupnog suvereniteta BiH, on taj suverenitet prenosi na državne institucije. Pravosuđe, vojska i policija su ključne institucije i upravo te tri institucije Dodik targetira kao one koje bi sa državnog trebalo spustiti na entitetski nivo“.

Ističe da je on lično bio za drugačiji model raspodjele funckija.

“Ovu vrstu raspodjele funkcija, konkretno za ovakvu raspodjelu, ja nisam bio, ja sam bio za drugačiji model. Nisu bitne ni više funkcije, ko ima koju funckiju, u ovome trenutku sa izuzetkom programa koji ima trojka, mi nemamo većinu koji je baziran na jasnim programskim ciljevima koji znače napredak BiH u onom dijelu teritorije gdje se obnaša ta vlast”.

Izborni zakon?

Ja sam jako iznenađen novom listom prioriteta, iznenađen sam i jednim dijelom izjave Palmera koji je nazvao ovo što Dodik radi samo “radikalnom retorikom”. Nije riječ o retorici nego vrlo konkretnim aktivnostima koje vode ka rušenju pravnog sistema u BiH. Ovo što se u ovom trenutku dešava, to je početak rušenja ustvano-političkog sistema BiH. Poslije toga slijedi rušenje teritorijalnog integriteta, kroz priču o mirnom razlazu na koji ne reaguju međunarodni zvaničnici. Ne postoji mirni razlaz, to je samo lijepa poruka za međunarodnu zajednicu da ih smiri kao da će u BiH biti sve uredu i da neće doći do bilo kakvih sukoba i da ne treba da se brinu“, poručio je Zvizdić.

“Ja mislim da prije svega obavezu imaju i domaće institucije, mi ne trebamo da se okrećemo međunarodnoj zajednici i od njih tražimo rješenje problema. Ako to Tužilaštvo ne želi da radi, poslije toga dolazi visoki predstavnik, on ima pravo i obavezu da mora zajedno s domaćim vlastima raditi na očuvanju integriteta i suvereniteta na putu integracija”.

(N1)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...