DŽAFEROVIĆ POTCRTAO: "Palmerove najave da se izađe u susret HDZ-u su neprihvatljive, najbitnije je jedinstvo probosanskih stranaka..." (VIDEO)

"Razlog trenutne blokade institucija nije izazvana samo Inzkovim zakonom. Tome su prethodile i ANP, zatim odluke Ustavnog suda. Blokade su strategija djelovanja Dodikove politike", kazao je on.

  • Politika

  • 27. Okt. 2021  27. Okt. 2021

  • 1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, rekao je da od predstojeće posjete Angelina Eichhorst sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu Matthewom Palmerom očekuje da se i Evropa i SAD prema pitanjima Izbornog zakona odnositi onako kako to traže presude za ljudska prava.

"U BiH postoji diskriminacija i mi kao država moramo implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava. HDZ ima političke zahtjeve i oni nisu dio presuda Evropskog suda za ljudska prava. Kada bi se impelentirale želje HDZ-a, to bi bilo promjena Ustava Bosne i Hercegovine. Nažalost, možemo zaključiti da su najave Palmera da se izađe u susret HDZ-u kada je u pitanju izbor predsjednika. To je za nas neprihvatljivo. To izlazi iz okvira presuda za ljudska prava. Rekli smo da se može razgovarati, ali da se moraju saslušati i naši zahtjevi. HDZ blokira rad Vlade FBiH, to je neprihvatljiva situacija. Želimo da to pitanje riješimo. Dom naroda Federacije treba svesti samo na to da štiti vitalne nacionalne interese. Dodikov cilj jeste da uništi Dom naroda Bosne i Hercegovine, a mi idemo ka tome da ga svedemo na Vijeće", kazao je Džaferović.

Na pitanje o Palmerovom dokumentu, kojim bi se izolovali SDA i DF, Džaferović je kazao kako je za sada najbitnije jedinstvo probosanskih stranaka.

"Postoji jedinstvo probosanskih snaga. To je najbitnije. Večeras su usaglašeni i principi svih stranaka. To je dobra stvar. Trebamo strancima kazati kako stvari stoje. Prinicipi koji su usaglašeni među probosanskim strankama je ono što je na tragu presuda Evrospkog suda. To je ono što će omogućiti Federaciji da normalno funkcioniše. Time ne bi bilo blokada kada je u pitanju Federacija BiH, biranje sudija Ustavnog suda i Dodikovih blokada", istakao je član Predsjedništva BiH.

Naveo je važnost jedinstva probosanskih stranaka kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina.

Dodao je da će se SNSD vratiti u institucije Bosne i Hercegovine, jer same blokade ne odgovaraju ni njima.

"Razlog trenutne blokade institucija nije izazvana samo Inzkovim zakonom. Tome su prethodile i ANP, zatim odluke Ustavnog suda. Blokade su strategija djelovanja Dodikove politike. Trenutno taktiziraju, isprobavaju puls domaće i strane javnosti. Međutim, jedno je sigurno, a to je da neće ni u jednom uspijeti. Oni mogu nanijeti štetu Bosni i Hercegovini, ali isto tako mogu nanijeti i RS-u, te građanima. Ono što bih htio istaći je da ovog puta opozicija iz RS-a nije stala na Dodikovu stranu. Odlučili su da ga ne prate u ovom suludom poduhvatu. Sami su zaključili da je to štetno po RS, zbog toga mu i aponiraju. Evo imamo primjer od danas. To se prvi put desilo da NSRS nije imala dovoljno ruku kako bi potvrdila njegov stav. Nadam se da će ovo sve skupa ići ka poboljšanju situacije u našoj zemlji. Dokaz tome su i reakcije EUFOR-a, NATO-a, Međunarodne zajednice, Evropske unije, Amerike. Svi su jasno stavili do znanja da to nije put kojim Dodik treba da ide. Ali i ako krene da će biti zaustavljen. Jedno je sigurno, Dodik će snositi posljedice nakon ovog stao ili ne. On postaje lagano politička prošlost. Jasno je da je zaslužio sankcije, narodima u ovoj zemlji ne trebaju političari kakav je Dodik, neko ko unosi nemir među građane", istakao je Džaferović.

On je kazao kako sutra od Visokog predstavnika u Parlamentu očekuje da nastupi u ulozi istog.

"Ne znam kakve će poruke poslati. Međutim, on je Visoki predstavnik i njega niko ne može osporiti. Očekujem od njega da pomogne Bosni i Hercegovini kako bi profunkcionisale institucije, te da što prije prevaziđemo krizu. On je iskusan političar. Mislim da je do sada bio preoprezan i da je time sam sebi nanio štetu. Njemačka je veliki prijatelj naše zemlje i mislim da će iskoristit sve mehanizme da pomognu Bosni i Hercegovini", navodi Džaferović

Osvrnuo se i na posjete Dodika Milanoviću, a Čovića Vučiću, kazavši da je time dokazano odakle oni koji ruše ovu zemlju crpe energiju.

"Vidimo da je sada stanje u našoj zemlji preneseno na regionalni plan. To je koordinirano djelovanje iz susjednih zemalja. Hrvatska i Srbija se jedino slažu tamo gdje se podriva integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Meni je žao što je tako. U maju mjesecu je bio samit na Brijunima gdje su učestvovale zemlje iz regije. Rekao sam Vučiću i Milanoviću kako vidim odnose sa susjednim državama i istakao da trebamo razgovarati o otvorenim pitanjima koje treba da rješavamo, međutim nisam dobio odgovor. Neće da raspravljaju o otvorenim pitanjima, bježe od odgovora. Ono što Hrvatska i Srbija rade jeste nepoštivanje Dejtonskog sporazuma. Samim time što izbjegavaju institucije BiH, konkretno Predsjedništva. Ukoliko žele da razgovaraju sa BiH, treba da razgovaraju sa Predsjedništvom. Izmislili su formulu po kojoj ne priznaju BiH i razgovaraju sa tzv. predstavnicima naroda. Kod nas ne postoje predstavnici naroda. Njihovo takvo ponašanje je izraz nepoštivanje naše države",  naveo je Džaferović.

Kako kaže, Džaferović Dodikove najave vidi kao oblike državnog udara.

"Donijeti Zakon o lijekovima, namjerno, uz postojanje pune svijesti da je to protivno državnom zakonu jeste direktno državni udar. Državi se ne mogu oduzeti njene nadležnosti, to je jasan državni udar. Taj zakon je donesen i suprotan je državnom zakonu. Nije moguće po Ustavno – pravnom poretku donijeti tako nešto. Oni koji su ga donijeli treba da znaju da time nisu ništa postigli. Svaki lijek koji bude doktor dao pacijentu bez saglasnosti državne Agencije za lijekove je pogreška i to nije lijek, te to treba procesuirati. To je test da se vidi kako će se prema tom zakonu odnositi, te na osnovu toga zaključio kako bi dalje nastavio u destrukciji države. Jasno je da Dodik kod svjesnih građana, koji vide da im nanose štetu gubi podršku. Ovo što radi ide na račun njegove vlastite štete, pogotovo sada kada se čuo glas opozicije iz RS-a. I oni su uvidjeli da njegova politika može samo dovesti do toga da entitetsko uređenje Bosne i Hercegovine dovede u pitanje. Ukoliko nastavi, srušit će Daytonski sporazum, a ako sruši sporazum, Bosna će se vratiti na uređenje prije Daytona", naglašava Džaferović za Hayat.

Dodao je da će zasigurno doći do sankcija za one koji su proizveli ovu krizu.

"Amerika, kao naš najveći saveznik je otišla najdalje kada su u pitanju sanckije. U Evropi se trenutno razgovara, ali mislim da će do toga doći. Bolje da dođe do toga, nego pustiti političare da nam proizvode nestabilnost, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu", kazao je između ostalog Džaferović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...